Canon PowerShot SX10 IS

Canon PowerShot SX10 IS
10Mpix / 20X / 560g
Valmistaja: Canon | Kategoria: Digikamerat
Tehollisia pikseleitä? 10Mpix
Kuvasuhde? 4:3
Kennon tyyppi? CCD
ISO-herkkyys ISO Auto , ISO 80 , ISO 100 , ISO 200 , ISO 400 , ISO 800 , ISO 1600
Kuvanvakain Optinen, Linssi
Suljinnopeus (min-max) 1/3200s - Hitain suljinaika?
Polttoväli (35mm) 28mm - 560mm
Optinen zoom? 20X
Digitaalinen zoom? 4X
Valovoima (laaja-tele) F28 - F57
Näyttö Kääntyvä 2,5"
Salamavalo Kyllä
Erillinen salama Kyllä
Videokuvaus Kyllä
Häviötön tallennus? Ei
Tuetut muistikortit SD , MMC
Koko (LxKxS) 124mm x 88,3mm x 86,9mm
Paino 560g
Valmistajan tuotekoodi(t) 2665B012AA
Tuotteen EAN-koodi(t) 8714574525693

 
  • Tyyppi (Tyyppi)

    Kamerat on jaoteltu kolmeen eri kategoriaan: ultrakompakteihin, kompakteihin ja prosumer-kameroihin. Ultrakompakteiksi kameroiksi lasketaan erityisen pienikokoiset, kevyet kamerat. Valtaosa ns. digipokkareista luokitellaan kompaktikameroiksi. Kamerat, joista löytyy esimerkiksi käsisäätöjä, salamakenkä, RAW-kuvausmuoto tai erityisen pitkä zoom-linssi, luokitellaan prosumer (pro-consumer) -kameroiksi.

  • Kuvasuhde (Kuvasuhde)

    Kuvasuhde on kuvan leveyden suhde korkeuteen (leveys:korkeus). Yleensä kuvasuhde on digikameroilla 4:3 (1.33:1) ja digijärjestelmäkameroilla 3:2 (1.5).

  • Tehollisia pikseleitä (Tehollisia pikseleitä)

    Kamerat eivät yleensä hyödynnä kaikkia kennon pikseleitä, sillä esimerkiksi reunoilla olevat pikselit voivat jäädä optiikan ulkopuolelle tai niitä hyödynnetään esimerkiksi eri mittausten tekemiseen. Tämän vuoksi termiä teholliset pikselit käytetään ilmaisemaan sitä pikselimäärää, jota todellisuudessa käytetään kuvan ottamiseen.

  • Kennon koko (Kennon koko)

    Kuvapisteiden määrän ohella myös kennon fyysinen koko vaikuttaa kuvanlaatuun. Pienissä digikameroissa kenno on yleensä huomattavasti pienempi kuin kinofilmien 35mm:n ruutu (noin 5-10% ruudun koosta). Kameran hinnan noustessa myös kennon koko yleensä kasvaa. Fyysisiltä mitoiltaan suurempi kenno tarvitsee vähemmän valoa, minkä seurauksena kuva ei ole yhtä herkkä kohinalle kuin pienikennoiset kamerat.

  • Kennon tyyppi (Kennon tyyppi)

    Kenno on tyypiltään joko valoherkkä CMOS- tai CCD-kenno. Valoherkät kennot ovat suorituskyvyltään ja toimintatavaltaan erilaisia. CCD tuottaa tarkemman ja terävämmän kuvan, mutta on kalliimpi kuin CMOS-kenno. CMOS on halvempi ja energiatehokkaampi vaihtoehto. Lisäksi CMOS-kennot kehittyvät nopeaa tahtia, ja niitä käytetään jatkuvasti enemmän myös edistyneimmissä kameroissa.

  • Zoom laaja (Zoom laaja (35mm))

    Kameran polttoväli kertoo, kuinka leveän alueen objektiivi kuvaa kameran kennolle. Koska digikameroissa kennon leveys vaihtelee, suhteutetaan polttoväli 35mm:n leveydelle vertailun helpottamiseksi. Mikäli objektiivin polttoväli on alle kennon leveyden (35mm) puhutaan laajakulmaobjektiivista, ja mikäli polttoväli on yli kennon leveyden, puhutaan teleobjektiivista.

  • Optinen zoom (Optinen zoom-kerroin)

    Optinon zoom tarkoittaa objektiivia, jonka polttoväliä voidaan muuttaa optisesti eli linssejä säätämällä. Optinen zoom helpottaa esimerkiksi kuvan rajaamista ilman, että etäisyyttä kuvattavaan kohteeseen tarvitsee muuttaa. Optinen zoom ei myöskään vaikuta kuvan laatuun.

  • Digitaalinen zoom (Digitaalinen zoom-kerroin)

    Digitaalinen zoom perustuu siihen, että koko kennon kuva-alasta rajataan osa-alue, joka sitten suurennetaan taas koko kuvatilan täyttäväksi. Tämä luonnollisesti johtaa kuvanlaadun heikkenemiseen, sillä käytettyjen pikseleiden määrä vähenee sitä mukaa, kun kuvaa rajataan.

  • Häviötön tallennus (Häviötön tallennus)

    Kertoo voiko kameralla tallentaa kuvia häviöttömässä muodossa (esim. RAW tai TIFF).

  • USB 2.0 (USB 2.0)

    Yleensä kameroissa on joko USB tai FireWire-liitin (tai molemmat), joiden avulla kameran saa liitettyä tietokoneeseen kuvien siirtoa varten. Joissain kameroissa on myös video- ja/tai audioliittimet, joilla kameran saa liitettyä ulkoiseen näyttöön (kuten esimerkiksi televisioon).

  • ISO Auto (ISO Auto)

    ISO-herkkyys tarkoittaa valoherkkyyttä ja kuvaa digitaalikennon herkkyyttä eli kykyä kerätä valoa. Mitä suurempi ISO-herkkyyden arvo, sitä herkempi filmi on kyseessä. Herkkä filmi tarvitsee vähemmän valoa valottuakseen, kun taas epäherkkä filmi tarvitsee pidemmän valotusajan. Digikameroissa herkkyyttä on mahdollista säätää.

  • CF Type-I (CF Type-I)

    Muistikortti on digikameroiden filmin korvike, eli kamera tallentaa otetut kuvat (ja videot) muistikortille. Kortit eroavat toisistaan lähinnä fyysisten ominaisuuksien, tallennuskapasiteetin ja hinnan suhteen.

  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 4 / 5

Aktiiviharrastajalle joka pääasiassa ottaa normaaleja valokuvia, tarvitsee pitkää zoomia ja arvostaa kameran helppokäyttöisyyttä on Canonin SX10 IS varma valinta. Tähän lopputulokseen päätyi allekirjoittanut helmikuussa 2010.

Saatujen kokemusten perusteella SX10 IS hakkaa kuvanlaadussa isoveljensä SX1 IS:n sekä korvaajansa, uuden SX20 IS:n.

Vanha sanonta pätee jälleen - Because newer is not always better!

Käytännössä SX20:n kohdalla kuvanlaadun heikkous johtuu siitä, että SX20:n resoluutio nostettiin 12,1 megapikseliin, mutta ccd-kennon koko on sama kuin SX10:ssä, jonka resoluutio on 10 megapikseliä. Tämä aiheuttaa ongelmia SX20:n kuvanlaadussa mm. silloin, jos kuvaaminen tapahtuu vähäisessä valaistuksessa. Sävyntoistossa on myös havaittavissa selvää heikkenemistä. Nämä seikat todettiin yhdessä paikallisen valokuvausliikkeen omistajan (hyvän ystäväni) kanssa tekemässä pienessä kenttätestissä. Testissä kummankin kameran asetukset olivat asetettu vastaamaan toisiaan.

SX1:n kohdalla kuvanlaadun heikkous selittyy myös pienellä kennolla. SX1:ssä kennon tyyppi ei ole ccd, kuten SX10:ssä ja SX20:ssä, vaan se on tyypiltään cmos, joka yhdessä kennon pienen koon kanssa nostaa kameran kohinatason joissakin tilanteissa epämiellyttävän suureksi.

SX10 IS on varsin mainio kamera myös vaikeissa olosuhteissa kuvattaessa. Asiallisella salamalaitteella varustettuna kuvanlaatu on edullisimpien järjestelmäkameroiden tasoa. Salamalaitteen valinnassa kannattaa katse kohdistaa Canonin Speedlite mallisarjaan. Tässä kohden huomiona kannattaa myös mainita, että esimerkiksi Panasonicin FZ28:ssa ei ole lisävarustekenkää, jonka takia kyseinen kamera putosi heti pois omalta hankintalistalta.

SX20:n tai SX1:n ostoa harkitsevan kannattaakin varteenotettavana vaihtoehtona miettiä SX10:ä, sopivalla salamalaitteella höystettynä. Edullisin, uusi Speedlite salamalaite irtoaa hieman reilulla sadalla eurolla. Könttähinnalla Canon SX10 IS + Speedlite 270EX salamalaite maksaa vain muutaman kympin enemmän, kuin pelkkä SX20, ja kuitenkin vähemmän kuin SX1.

Harrastajien keskuudessa SX10:n haluttavuutta on myös lisännyt mahdollisuus ilmaiseen chdk-ohjelmistolaajennokseen, jolloin kamera saa liudan uusia ominaisuuksia, esimerkiksi tuen RAW-formaatille.

Mikäli taas arvostat kompaktikamerassa asiallista hd-kuvausominaisuutta, niin tällöin vaakakuppi kallistuu SX1:n suuntaan. Video-ominaisuuksien osalta SX20 on selkeästi välimalli.

Toivottavasti tämä arvio auttaa kameravalinnassa.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
100%
  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 4 / 5

Käsisäädöistä iso plussa canonille, koska välillä tulee tilanteita jolloin automatiikka täytyy pystyä ohittamaan.

Kohinataso on omasta mielestäni aika neutraali. Tämän voi jokainen käydä toteamassa esim. dpreview:n sivustolla, jossa on verrattu SX1 IS, SX10 IS ja EOS 1000D(järkkäri) kameroita. EOS 1000D:ssa oli kolmikon pienin kohina, seuraavana SX10 IS ja kolmantena SX1 IS. CCD -kennon edut tulevat esille SX10 IS:ssä, eli kohina on vähäisempää mitä SX1 IS mallissa, jossa on CMOS -kenno. Tietysti on myös otettava huomioon valaistus, ISO -arvot jne.

SX10 IS:n hinta/laatusuhde on kohdallaan.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
100%
  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 4 / 5

Monipuolinen ja laadukkaan tuntuinen kokonaisuus tässä hintaluokassa.

Plussat:
+ tukeva ja vakaa, sopii hyvin isompaankin käteen
+ tasaisesti liikkuva zoom, joka on myös hiljainen ääneltään
+ geometria varsin hyvä isoillakin suurennoksilla
+ canonille tyypillinen käytön selkeys
+ mahdollisuus lisäsalamalle
+ muistit SD (edullisia)
+ akkukesto (n. 500 kuvaa, akkuina 4 x duracell 2650mAh)

Miinukset:
- kohina hämärässä, tosin tätä esiintyy kaikissa superzoomeissa
- ei full hd videokuvausta (hinta pompsahtaa reilusti SX10 IS ja SX1 IS välillä)

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 4 / 5

Reilulla 300 eurolla tämä on hyvä vaihtoehto edullista järjestelmäkameraa etsivälle. Jos on valmistautunut henkisesti järjestelmäkameran ominaisuuksiin, mutta ei ole halukas sijoittamaan 200 euroa enemmän perus-kittiin, joka on isompi, painavampi, vaatii enemmän huoltoa ja zoomia on vähemmän, tämä on oivallinen valinta. Kamera on myös kätevämpi ja nopeampi ottaa mukaan, kun se on "aina valmiina", ja virran saa tarvittaessa paristoista esim. matkoilla. Zoomia on riittävästi, ja ominaisuudet riittävät myös vakavampaan harrastamiseen, ilman järjestelmäkameran huonoja puolia.

Plussat:
+ pitkä 20x zoom, joka on riittävän nopea
+ kääntyvä lcd-näyttö, joka helpottaa kuvaamista joissakin tilanteissa
+ videotallennusmahdollisuus, stereoäänellä (tätä ei löydy järkkäreistä)
+ toimii aa-paristoilla ja akuilla, ei vaadi merkkiakkuja ja latureita

Miinukset:
- kuvaan tulee hämärässä kohinaa
- sarjakuvausnopeus ei yllä perusjärkkäreiden tasolle
- mukana ei tule akkuja eikä muistikorttia, pelkät paristot
- sen verran kookas että ei aina viitsi kuljettaa mukana, eikä mahdu taskuun vaan vaatii yleensä erillisen suojalaukun

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
100%

Arvostele tämä tuote

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.


"AfterDawn"-nimen viides kirjain?:

  Keskustelualue Viimeisin viesti
  PowerShot SX10 IS ( 2 ) Yleinen keskustelu / Digikamera ja valokuvaus -keskustelualue 30.12.2008 06:47

Onko laitteen tiedoissa puutteita tai jotain vikaa? Ehdota korjauksia laitteen tietoihin

Kysymyksiä tähän laitteeseen liittyen? Keskustele tästä ja muista laitteista keskustelualueillamme.