Aktiiviharrastajalle joka pääasiassa ottaa normaaleja valokuvia, tarvitsee pitkää zoomia ja arvostaa kameran helppokäyttöisyyttä on Canonin SX10 IS varma valinta. Tähän lopputulokseen päätyi allekirjoittanut helmikuussa 2010.
Saatujen kokemusten perusteella SX10 IS hakkaa kuvanlaadussa isoveljensä SX1 IS:n sekä korvaajansa, uuden SX20 IS:n.
Vanha sanonta pätee jälleen - Because newer is not always better!
Käytännössä SX20:n kohdalla kuvanlaadun heikkous johtuu siitä, että SX20:n resoluutio nostettiin 12,1 megapikseliin, mutta ccd-kennon koko on sama kuin SX10:ssä, jonka resoluutio on 10 megapikseliä. Tämä aiheuttaa ongelmia SX20:n kuvanlaadussa mm. silloin, jos kuvaaminen tapahtuu vähäisessä valaistuksessa. Sävyntoistossa on myös havaittavissa selvää heikkenemistä. Nämä seikat todettiin yhdessä paikallisen valokuvausliikkeen omistajan (hyvän ystäväni) kanssa tekemässä pienessä kenttätestissä. Testissä kummankin kameran asetukset olivat asetettu vastaamaan toisiaan.
SX1:n kohdalla kuvanlaadun heikkous selittyy myös pienellä kennolla. SX1:ssä kennon tyyppi ei ole ccd, kuten SX10:ssä ja SX20:ssä, vaan se on tyypiltään cmos, joka yhdessä kennon pienen koon kanssa nostaa kameran kohinatason joissakin tilanteissa epämiellyttävän suureksi.
SX10 IS on varsin mainio kamera myös vaikeissa olosuhteissa kuvattaessa. Asiallisella salamalaitteella varustettuna kuvanlaatu on edullisimpien järjestelmäkameroiden tasoa. Salamalaitteen valinnassa kannattaa katse kohdistaa Canonin Speedlite mallisarjaan. Tässä kohden huomiona kannattaa myös mainita, että esimerkiksi Panasonicin FZ28:ssa ei ole lisävarustekenkää, jonka takia kyseinen kamera putosi heti pois omalta hankintalistalta.
SX20:n tai SX1:n ostoa harkitsevan kannattaakin varteenotettavana vaihtoehtona miettiä SX10:ä, sopivalla salamalaitteella höystettynä. Edullisin, uusi Speedlite salamalaite irtoaa hieman reilulla sadalla eurolla. Könttähinnalla Canon SX10 IS + Speedlite 270EX salamalaite maksaa vain muutaman kympin enemmän, kuin pelkkä SX20, ja kuitenkin vähemmän kuin SX1.
Harrastajien keskuudessa SX10:n haluttavuutta on myös lisännyt mahdollisuus ilmaiseen chdk-ohjelmistolaajennokseen, jolloin kamera saa liudan uusia ominaisuuksia, esimerkiksi tuen RAW-formaatille.
Mikäli taas arvostat kompaktikamerassa asiallista hd-kuvausominaisuutta, niin tällöin vaakakuppi kallistuu SX1:n suuntaan. Video-ominaisuuksien osalta SX20 on selkeästi välimalli.
Toivottavasti tämä arvio auttaa kameravalinnassa.
Käyttäjän 'elnacho71' kirjoittamat arviot
Canon PowerShot SX10 IS
Arvosana: 5 / 5
Vastine rahoille: 4 / 5