Panasonic Lumix DMC-FZ28

No picture available
Prosumer / 10.1Mpix / 18X / 370g
Valmistaja: Panasonic | Kategoria: Digikamerat
Tyyppi? Prosumer
Tehollisia pikseleitä? 10,1Mpix
Kennon koko? 1/2.33"
Kennon tyyppi? CCD
ISO-herkkyys ISO Auto , ISO 50? , ISO 80? , ISO 100 , ISO 200 , ISO 400 , ISO 800 , ISO 1600 , ISO 2000? , ISO 3200? , ISO 6400? , ISO High?
Suljinnopeus (min-max) 1/2000s - 60s
Polttoväli (35mm) 27mm - 486mm
Optinen zoom? 18X
Näyttö Kiinteä 2,7"
Salamavalo Kyllä
Erillinen salama Ei
Videokuvaus Kyllä
Häviötön tallennus? Kyllä
Tuetut muistikortit SD , MMC
Liittimet Videolähtö , USB 2.0 , Firewire
Koko (LxKxS) 117,6mm x 75,3mm x 88,9mm
Paino 370g

 
  • Tyyppi (Tyyppi)

    Kamerat on jaoteltu kolmeen eri kategoriaan: ultrakompakteihin, kompakteihin ja prosumer-kameroihin. Ultrakompakteiksi kameroiksi lasketaan erityisen pienikokoiset, kevyet kamerat. Valtaosa ns. digipokkareista luokitellaan kompaktikameroiksi. Kamerat, joista löytyy esimerkiksi käsisäätöjä, salamakenkä, RAW-kuvausmuoto tai erityisen pitkä zoom-linssi, luokitellaan prosumer (pro-consumer) -kameroiksi.

  • Kuvasuhde (Kuvasuhde)

    Kuvasuhde on kuvan leveyden suhde korkeuteen (leveys:korkeus). Yleensä kuvasuhde on digikameroilla 4:3 (1.33:1) ja digijärjestelmäkameroilla 3:2 (1.5).

  • Tehollisia pikseleitä (Tehollisia pikseleitä)

    Kamerat eivät yleensä hyödynnä kaikkia kennon pikseleitä, sillä esimerkiksi reunoilla olevat pikselit voivat jäädä optiikan ulkopuolelle tai niitä hyödynnetään esimerkiksi eri mittausten tekemiseen. Tämän vuoksi termiä teholliset pikselit käytetään ilmaisemaan sitä pikselimäärää, jota todellisuudessa käytetään kuvan ottamiseen.

  • Kennon koko (Kennon koko)

    Kuvapisteiden määrän ohella myös kennon fyysinen koko vaikuttaa kuvanlaatuun. Pienissä digikameroissa kenno on yleensä huomattavasti pienempi kuin kinofilmien 35mm:n ruutu (noin 5-10% ruudun koosta). Kameran hinnan noustessa myös kennon koko yleensä kasvaa. Fyysisiltä mitoiltaan suurempi kenno tarvitsee vähemmän valoa, minkä seurauksena kuva ei ole yhtä herkkä kohinalle kuin pienikennoiset kamerat.

  • Kennon tyyppi (Kennon tyyppi)

    Kenno on tyypiltään joko valoherkkä CMOS- tai CCD-kenno. Valoherkät kennot ovat suorituskyvyltään ja toimintatavaltaan erilaisia. CCD tuottaa tarkemman ja terävämmän kuvan, mutta on kalliimpi kuin CMOS-kenno. CMOS on halvempi ja energiatehokkaampi vaihtoehto. Lisäksi CMOS-kennot kehittyvät nopeaa tahtia, ja niitä käytetään jatkuvasti enemmän myös edistyneimmissä kameroissa.

  • Zoom laaja (Zoom laaja (35mm))

    Kameran polttoväli kertoo, kuinka leveän alueen objektiivi kuvaa kameran kennolle. Koska digikameroissa kennon leveys vaihtelee, suhteutetaan polttoväli 35mm:n leveydelle vertailun helpottamiseksi. Mikäli objektiivin polttoväli on alle kennon leveyden (35mm) puhutaan laajakulmaobjektiivista, ja mikäli polttoväli on yli kennon leveyden, puhutaan teleobjektiivista.

  • Optinen zoom (Optinen zoom-kerroin)

    Optinon zoom tarkoittaa objektiivia, jonka polttoväliä voidaan muuttaa optisesti eli linssejä säätämällä. Optinen zoom helpottaa esimerkiksi kuvan rajaamista ilman, että etäisyyttä kuvattavaan kohteeseen tarvitsee muuttaa. Optinen zoom ei myöskään vaikuta kuvan laatuun.

  • Digitaalinen zoom (Digitaalinen zoom-kerroin)

    Digitaalinen zoom perustuu siihen, että koko kennon kuva-alasta rajataan osa-alue, joka sitten suurennetaan taas koko kuvatilan täyttäväksi. Tämä luonnollisesti johtaa kuvanlaadun heikkenemiseen, sillä käytettyjen pikseleiden määrä vähenee sitä mukaa, kun kuvaa rajataan.

  • Häviötön tallennus (Häviötön tallennus)

    Kertoo voiko kameralla tallentaa kuvia häviöttömässä muodossa (esim. RAW tai TIFF).

  • USB 2.0 (USB 2.0)

    Yleensä kameroissa on joko USB tai FireWire-liitin (tai molemmat), joiden avulla kameran saa liitettyä tietokoneeseen kuvien siirtoa varten. Joissain kameroissa on myös video- ja/tai audioliittimet, joilla kameran saa liitettyä ulkoiseen näyttöön (kuten esimerkiksi televisioon).

  • ISO Auto (ISO Auto)

    ISO-herkkyys tarkoittaa valoherkkyyttä ja kuvaa digitaalikennon herkkyyttä eli kykyä kerätä valoa. Mitä suurempi ISO-herkkyyden arvo, sitä herkempi filmi on kyseessä. Herkkä filmi tarvitsee vähemmän valoa valottuakseen, kun taas epäherkkä filmi tarvitsee pidemmän valotusajan. Digikameroissa herkkyyttä on mahdollista säätää.

  • CF Type-I (CF Type-I)

    Muistikortti on digikameroiden filmin korvike, eli kamera tallentaa otetut kuvat (ja videot) muistikortille. Kortit eroavat toisistaan lähinnä fyysisten ominaisuuksien, tallennuskapasiteetin ja hinnan suhteen.

  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 4 / 5

Ostin kyseisen kameran reilu vuosi sitten ja ole kyllä tyytyväinen ollut. Budjettini ei antanut myöten ostaa järjestelmäkameraa ja peruspokkarit eivät riittänett, joten päädyin tähän ratkaisuun.

Kamera toimii hyvin sisällä ja ulkona. Keinovalossa ja hämärässä kuviin tulee jonkin verran kohinaa ja toisinaan on hankalaa saada sen takia kunnollista kuvaa, tosin eipä ole kokemusta kamerasta, jossa olisi vähemmän kohinaa.

Makrokuvaus ja telekuvaus onnistuvat ihan kivasti. Muutaman kerran olen kaivannut vielä isompaa zoomia ja makrolinssiä, mutta ilmankin pärjää hyvin monessa tilanteessa. Kameraanhan saa lisävarusteena zoomin jatketta ja makrolinssiä, mikäli näin haluaa.

Salama on ehkä kameran heikoin ominaisuus. Ei sekään huono ole, muttei mikään erinomaisuuskaan ja salamakengän puuttuminen irtosalamaa varten on selkein puute kamerassa.

Eri kuvausohjelmia en ole paljoa edes testaillut, joten en niitä sen kummemmin lähde kommentoimaan. Enimmäkseen on tullut käytettyä manuaaliasetusta ja automaatti tilaa. Ja niillähän pärjääkin mukavasti. Mikäli autmaattiasetuksella haluaa käyttää käsitarkennusta, joutuu sen tekemään sauvaohjaimella ja on nopeissa tilanteissa hidas ja hakala käyttää, mutta mikäli on aikaa ja jaksaa tuon opetella käyttämään, sen kanssa pärjää ihan ok.

Videokuvaus on ihan OK. Eipä parempaa valokuvakameralta tarvitse odottaakaan ja resoluutiokin on varsin riittävä.

Kaiken kaikkiaan mielestäni hyvä hankinta. Nopeatoiminen kamera hyvien kuvien ottoon selleiselle, joka toisinaan tykkää napsia kuvia ja haluaa toisinaan päästä säädöissä pitkälle.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
100%

Arvostele tämä tuote

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.


"AfterDawn"-nimen viides kirjain?:

Onko laitteen tiedoissa puutteita tai jotain vikaa? Ehdota korjauksia laitteen tietoihin

Kysymyksiä tähän laitteeseen liittyen? Keskustele tästä ja muista laitteista keskustelualueillamme.