Itse kai jo liian vanha, minusta sen käyttöliittymä on ihan ok:). Mutta kieltämättä esim. enkoodauksen asetusten säätö voi ihan maallikolle olla hieman hankalaa.
Parasta ohjelmassa on juuri se, että ohjelma kertoo, tuleeko rippauksessa virheitä, jolloin itse voi reagoida asiaan heti, eikä vasta kuukauden päästä huomaa, että joku biisi pätkii.
Käyttäjän 'wipe2000' kirjoittamat arviot
Työpuhelimeksi saamani Lumia 625 on oikeastaan ihan mainio paketti, varsinkin siihen suhteutettuna mitä voi vaatia tuossa hintaluokassa. Näyttö on suurehko, mutta koko on vielä taskuun ja (miehen) käteen sopiva, rakenne tuntuu riittävän jämäkältä ja älypuhelimilta odotetut perustoiminnot ovat aika lailla kunnossa. Akku kestää paremmin kuin monessa muussa älypuhelimessa. Kamera riittää hyvin pitkälle peruskäyttöön, vaativampaan kuvaukseen käytän muutenkin "oikeaa" kameraa kunnon optisella zoomilla. Videokuvaus onnistuu full-HD:nä.
Itse pidän WP8.x:ää jopa helppokäyttöisempänä kuin Androidia saati sitten iOS:ää, joka on jotenkin jämähtänyt turhan vanhahtavaksi. Voi tosin johtua siitäkin, että Androidia käyttää nykyään vähemmän kuin WP:tä. Sovellusvalikoimakin on ollut oikein riittävä, tosin myönnän heti etten juurikaan pelaa puhelimella enkä ainakaan kaipaa siihen juuri jotain tiettyjä pelejä, riittää että jotain ajanvietteeksi kelpaavaa löytyy.
Pikkaisen hitaasti jotkut ohjelmat välillä käynnistyvät ja painoa laitteella voisi olla karvan verran vähemmänkin. NFC:tä ei ole - ei niin, että sitä oikeasti tarvitsisin, mutta olisi kiva kokeilla sillä kaikenlaista. Siinä nyt ehkä suurimmat valitukset.
Windows Phone alkaa tosiaan olemaan jo oikein näppärä ja riittävän monipuolinen käyttöjärjestelmä melkein kenelle tahansa peruskäyttäjäksi itsensä laskevaksi.
Odotin alkukesästä melko kovastikin 8.1 päivityksen mukanaan tuomaa Androidista kopioitua Toimintokeskusta, mutta loppujen lopuksi huomaan, että sen käyttö on jäänyt melko vähälle - tiilien päivittyminen livenä näyttää jo muutenkin esim. viimeksi saapuneet puhelut, tekstarit, Whats Up -viestit ja mailit, eikä erikseen auki vedettävälle toimintokeskukselle ole paljon muuta käyttöä kuin kytkeä vähän entistä kätevämmin Bluetooth yms. päälle tai pois.
Hintaisekseen siis hyvä paketti.
Tässä puhelimessa on yksi todellinen, suuri ongelma: muistin määrä. Paperilla 4 gigaa, käytännössä yksi, mikä ei riitä tänä päivänä mihinkään. Toisin kuin lähes kaikissa muissa Android-puhelimissa, tässä ohjelmia ei saa siirrettyä puhelimen muistista muistikortille. Tai ei ainakaan ilman roottausta - roottaus taas lopettaa (ainakin myyjän mielestä) takuun.
Lähes käyttäjällä kuin käyttäjällä on ongelmana, että puhelimeen voi asentaa vain pari appsia, vähänkin enemmän ja käyttö tahmaantuu ja esim. kuvien otto kaatuu muistin vähyyteen. "Hauskaa" on vielä se, että tuo epäkohta paljastuu yleensä vasta muutaman viikon päästä ostamisesta, kun muisti alkaa loppuu.
Nettikirjoitusten perusteella Samsung ei ole tarjoamassa ongelmaan mitään ratkaisua. Mielestäni muistin vähyyden ongelmaksi tuntevan (varmaan >90 % käyttäjistä) kannattaa valittaa sotopaikkaan ja vaatia korjausta tai tuotteen vaihtoa johonkin toiseen malliin.
Pienempi harmi on latausliittimen suojakansi, jonka kyllä jo liikkeessä katsoessa arvasi olevan melko lyhytikäinen, ainakin meidän nuorison käsissä. Jos suojakanteen ei voi luottaa, laitteen vedenpitävyys on luvattua huonompi. Mutta kestää se kai nyt silti perussateen pystysasennossa.
Ilmaiseksi ihan hyvä, mutta resynkkien tekoon pääsee aina välillä. Välillä joutuu hankalasti käynnistämään ohjelman sen omasta kuvakkeesta käynnistyvästä ohjelmaikkunasta, sillä vaikka useimmat toiminnot integroituvatkin tiedostoselaimeen, eivät kuitenkaan kaikki.
Noin vuoden aikana vastaan on tullut hyvää ja huonoa:
+ ripeästi toimiva, viimeistellyn oloinen älypuhelin, ei käyttiksen sekoilua tai kaatuilua
+ WP:n vaatimat näppäimet toteutettu fyysisinä näppäiminä
+ oma käynnistys/käyttönäppäin kameralle
+ vakio 3,5mm kuulokeliitin ja riittävästi lähtötehoa hyvillekin kuulokkeille
+ ilmainen, ajantasalla oleva ja laadukas navigointi, käyttömukavuus ei tosin ihan pärjää erilliselle TomTomille
+ tarjolla olevien sovellusten toimivuus, vakaus ja turvallisuus
+ Nokia Musiikin radio-toiminto
+ "rauta" pitkälti suomalaista suunnittelutyötä
Useimmat huonot puolet juontavat juurensa WP:n ominaisuuksista ja rajoituksista. Koska ko. järjestelmä on markkinoilla selvässä haastajan asemassa, sitä tulee tietysti väkisin verrattua Droidiin ja iOS:ään. Parannettavaa löytyy mm.:
- yhteystietojen siirto Windows-maailman ulkopuolelta tökkii pahasti, tietoja ei edes pääse lisäämään tai editoimaan tietokoneella
- vastaamattomille puheluille tai saapuneille viesteille ei merkkivaloa, jos näyttö on lepotilassa
- pakollinen Microsoft-tili, vaikkei koskaan aikoisi ostaa maksullisia sovelluksia; useampikin, jos haluaa pelata
- pakollinen Zune musiikin siirtoon puhelimelle (mokoma ohjelma on kömpelö, kranttu videoformaateille, eikä se tue lainkaan tekstiviestien kirjoittamista/tuhoamista tietokoneella)
- liian pienen fontin käyttö monissa paikoissa, usein vielä ihan turhaan, nyt puhelimen käyttö vaatii nelikymppiseltä lukulasit.
- ed. liittyen, herätyskellon sammutus- ja torkku"napit" vaikea erottaa unentokkurassa, painikkeet olisi ollut helppo tehdä aivan erinäköisiksikin
- sama äänenvoimakkuusasetus vaikuttaa niin soittoääniin kuin esim. toistettavaan musiikkiin
- omien soittoäänien luonti mp3:sista tehty turhaan hankalaksi
- kameran käyttönäppäin on tunnoton, tottuminen hieman parantaa tilannetta - onneksi kuvan otto onnistuu näytöltäkin
- näyttö ei erotu kirkkaassa auringonpaisteessa
- karu musiikkisoitin
- edelleen kilpailijoita hieman suppeampi sovellusvalikoima ja sovellusten korkeampi hintataso
- WP:n paikoin turhan rajalliset muokkausmahdollisuudet
- yhden fyysisen napin uhraaminen kaikissa tilanteissa Bing-hakukoneelle
- näyttö on pienen puoleinen, etenkin jos vertaa nykytrendiin
- akun kesto vain välttävä (kuten tosin kaikissa kokeilemissani älypuhelimissa), ladattava joka toinen päivä, vaikkei paljon puhuisi/surffailisi
Puhelimen hinta on mielestäni ollut viime aikoina suunnilleen kohdillaan. 620 taitaa jo pitkälti korvata tuon. Samalla rahalla näyttää saavan myös melko hyviä Android-luureja, joissa sitten jotkut asiat ovat paremmin, jotkut ehkä huonommin.
Kuten aina ennenkin, Windows tuntuu yhä mielestään tietävän sinua paremmin, mitä ja miten haluat puhelimellasi asioita tehdä, tai mitä et lainkaan tarvitse. Se on välillä aika rasittavaa. Mutta lähes kaikki pakollinen on tässäkin Lumiassa mukana, luuri on toiminut ihan hyvin ja käyttökin on melko loogista, kunhan siihen tottuu.
Päätin 2011-2012 vaihteessa ottaa Topformin eli nykyisen HDThunderin kokeiluun palauttaessani koekäytössä olleen boksin (surkeaksi osoittautuneen Topfield TF510:n) liikkeeseen. TF-5220 on kiinni Elisan kaapeli-TV-verkossa ja arvostelu on kirjoitettu ohjelmistoversioilla 2.50 ja 2.60 (3.10.2011). (löytyy http://www.hdthunder.fi/hdthunder-ja-topform-ohjelmistopaivitykset ). Edellinen ja ensimmäinen boksini oli vuosikausia vanha kunnon Toppy (TF5100PVRc), johon uudempien boksien ominaisuuksia tulee verrattua. Salattujen kanavien vastaanottoa/talletusta en ole tällä laitteella kokeillut.
Ensivaikutelma oli ihan lupaava, kohtuullisen hintainen HD-boksi, joka toimii ripeästi ja jonka ominaisuudetkin vaikuttavat kattavilta: kaksi viritintä, kahden tallennuksen aikana kolmannen kanavan katselu, ajansiirtotoiminto, hyvä kuvanlaatu ja häiriötön ääni, 500 (tai "isoveljessä" 1000) gigan levy, riittävät liitännät sekä vielä joitain pieniä lisähienouksia kuten mahdollisuus ottaa kuvakaappauksia ohjelmista. Kanavien viritys sujui ripeästi ja käyttöönotto oli muutenkin selkeää. Kanavalistalta ei taida voida poistaa yksittäisiä, mielestään turhia, kanavia, mutta tämän voi kiertää suosikkilistoilla, joita voi tehdä vaikka useita. EPG näyttää vain valitun suosikkilistan kanavien ohjelmat ja valittu lista pysyy muistissa myös laitteen sammuessa (normaalisti, mutta "IVO-buutti" vaatii listan uudelleen valinnan), eli suosikilistat toimivat hienosti.
Kelausnopeudet väittävät olevansa 16-kertaiset eteen ja taakse, ja siltä nopeus ainakin eteenpäin vaikuttaakin. YLEn tekstit eivät tosin tunnu näkyvän kelatessa eivätkä äänet kuulu. Keskeytettäessä pikakelaus PLAY-napin painalluksella laite aloittaa toiston n. puoli sekuntia painamista edeltävästä kohdasta, mikä helpottaa kelailua. Tosin joskus palautuminen kelauksesta kestääkin monta sekuntia ja kuva saattaa olla kelautunut ihan eri kohtaan, kuin mihin halusi, tai josksu koko laite saattaa tuossa tilanteessa jäätyä ja vaatia takaseinän virtakytkimen käyttöä.
Lisäksi laitteessa on hyppynapit eteen (+3 min) ja taakse (-1 min) sekä mahdollisuus "vierittää" katselukohtaa aikajanalla nuolinäppäimillä oik/vas. Viimeinen ei vaan toimi kovin mukavasti, viiden sekunnin painamisen jälkeen kelausnopeus kiihtyy kymmenkertaisesti. Eli jos haluaa tällä tavalla edetä esim. pari minuuttia, pitää nuolta painaa monta sekuntia, mutta jos painaakin hetken liian pitkään, on äkkiä kelannut jo 5 min ja paluu takaisin on taas yhtä hankalaa. Myös konffausmahdollisuus hyppyjen pituuksiin olisi poikaa. Prosenttihyppyä tiettyyn kohtaan en ole löytänyt.
EPG on mielestäni hieman keskivertoa parempi, vaikkei lähellekään PlasmaEPG:n (Toppyyn saatava "lisäosa" eli TAP) veroinen. Vaikka näytössä on tuhlattu tilaa monen rivin verran turhan paksuun reunukseen, näyttöön on kerralla mahdutettu sentään 9 kanavan tiedot ja näkymäkin on kohtuullisen selkeä. Katseltava TV-kanava näkyy pikkukuvana ja kanavan ääni kuuluu. Kaikkien kanavien ohjelmatiedot ovat tallessa heti boksin käynnistyttyä. Vaihtoehtoisesti näkymäksi voi valita vain yhden päivän ohjelmat (kerralla näkyvissä 20 kpl), jolloin nuolilla ylös ja alas voi selata kanavia pikkukuvassa ja ohjelmatiedot vaihtuvat kanavan mukana. Monikanavanäkymässäkin saisi kyllä olla nappi (kuten päivänäkymässä on), jolla pääsisi vrk verran eteen, ja nappi, joka palauttaisi tähän hetkeen. Päivänäkymä saisi myös listata enemmän tietoa ohjelmista. Sama minimalistisuus kuin EPG:n päivänäkymässä vaivaa muuten myös tallennettujen ohjelmien listausta, jossa ainakin tallennuspäivämäärä saisi olla listattuna kaikista tallennuksista. Ajastetut ohjelmat näkyvät teoriassa EPG:ssä vihreänä, mutta tämä ei läheskään aina toimi (Bugi). Aiemmin ohjelmoidut ajastukset eivät näy eri värisenä, eikä myöskään parhaillaan tallentuva ohjelma.
Ajastuksien muokkaaminen on hankalaa ja päällekkäisistä ajastuksista selviäminen vaatii liikaa näpyttelyä. Laite ei kerro, mitkä kaksi ajastusta ovat jo päällekkäin estäen kolmannen ohjelmoinnin, eikä ehdota, että leikkaisi jonkun päällekkäsen ajastuksen aikaa, vaan käyttäjän on itse selvitettävä koko ongelma.
Tallenteita voi onneksi järjestellä alikansioihin kunhan huomaa, että alikansiot pitää luoda PVR-kansion alle painamalla i-näppäintä valitun tallenteen kohdalla. Menu->Multimedia->Levy/Muisti -kautta luotuihin kansioihinkin tallenteita voi yrittää siirtää, mutta ne eivät siirry mihinkään vaikka katoavatkin tallennettujen listalta. (Bugi?)
Tallenteita ei poistamista ja uudelleennimeämistä lukuunottamatta voi mitenkään editoida, siis ei esim. leikata mainoksia tai turhia "häntiä" ohjelmien perästä pois.
Tallenteista voi kuitenkin merkitä haluamansa pätkän ( >|< -näppäimellä), jota laite toistaa luupissa. Miksei tähän ole voinut lisätä mahdollisuutta tallettaa tai poistaa ko. pätkä? Onko softa jäänyt kesken vai onko taustalla jokin tekninen seikka?
Kaukosäädin on sekava, liian pieniä nappuloita ilman kunnollista ryhmittelyä. Käyttö pimeässä tuntuu tuskaiselta. Nappeja on melko paljon, mukana mm. oma nappi kuvakaappausten ottoon. Kake väittää osaavansa ohjata myös kolmea muuta laitetta, siis esim. telkkaa ja DVD:tä. Tätä en ole kokeillut. Opetin toiminnot Logitechin Harmonylle (valmiina oikeita koodeja ei Logitechiltä löytynyt, tarjosi Finnsatia, joka taas ei toiminut oikein) ja nyt käyttö on selvästi mukavampaa.
Peruskatselutilassa nuolinäppäimet eivät suoraan vaihda kanavaa eivätkä säädä äänenvoimakkuutta, mikä aluksi häiritsi, mutta oikeastaan nuolille onkin keksitty aika hyvää käyttöä: ylös ja alas voi kelata näytön alareunan tietoruudussa muiden kanavien sen hetkisiä ohjelmatietoja, mutta katseltava kanava vaihtuu vasta jos painaa lisäksi OK-näppäintä. Ja vasen-oikea nuolet selaavat kunkin päivän ohjelmatietoja eteen ja takaisin. Näin voi siis helposti tarkistaa, mitä ohjelmaa seuraavaksi tai muilta kanavilta on tulossa häiritsemättä juurikaan sen hetkisen kanavan katselua.
Sisäänrakennettuna on pari peliä, perus-Tetris ja ihan hauska nokkeluuspeli, sekä MP3-soitin ja omien kuvien katselumahdollisuus. Videosoitinta ei ole. Laitteessa on USB-liittimet muistitikulle taikka ulkoiselle kiintolevylle sekä edessä että takana, ja ohjekirjan mukaan tiedostojen kopiointi onnistuu ulkoisen ja sisäisen levyn välillä kumpaankin suuntaan. Valitettavasti boksista saa kuitenkin ulos vain kuvakaappauksia (tallentuvat bitmap-kuvina .cap-päätteellä) tai sinne aiemmin tallentamiansa MP3- tai JPG-tiedostoja. Tallennettuja ohjelmia ei siis voi siirtää turvaan kiintolevyn rikkoutumiselta. Niinpä koko takapuolen USB on oikeastaan ihan turha, ellei laitetta käytä säännöllisesti jukeboksina, mihin se taas on melkoisen kömpelö.
Melko vakaasti boksi on meillä toiminut, vaikka korjattavaakin softassa näköjään vielä olisi. Pari pahempaa kaatumista on ollut reilun vuoden aikana:
¤ pari kertaa boksi on kaatunut kunnolla, kaukosäätimestä ei tapahtunut mitään ja lopulta on pitänyt tehdä töpseli-resetti. Erään kerran seuraukset: kesken ollut tallennus tuhoutui ja kaikki ohjelmoidut ajastukset olivat pyyhkiytyneet ajastuslistalta(!).
¤ Pari kertaa kaukosäädin on lopettanut toimintansa, mikään nappi ei ole tehnyt mitään, vaikka säätimen merkkiLED vilkkui nappeja painettaessa. Kaukosäätimen paristojen irrotus ja takaisinlaitto ei ole auttanut, vain laitteen sammutus.
¤ Pari kertaa pikakelauksen lopetus PLAY-nappia painamalla on jäädyttänyt koneen eikä muu kuin virtakytkin ole auttanut. Tämä on tapahtunut sekä 4x että 16x nopeudella, eli ei tunnu olevan kelausnopeudesta kiinni.
Havaittuja bugeja:
¤ Silloin tällöin tallennettua ohjelmaa nuolilla kelailtaessa katselu yhtäkkiä katkeaa ja laite palaa perustilaan. Katselua voi onneksi jatkaa helposti samasta kohdasta, missä se loppui.
¤ Kuvakaappauksen otto hävittää joskus äänet. Joskus ne palautuvat itsestään hetken päästä, joskus vasta jos esim. painaa PAUSEa ja taas PLAYtä tai vaihtaa kanavaa.
¤ Jo edellä mainittu tallenteiden kelauksista palautuminen saattaa pysäyttää katselun tai jopa kaataa koneen satunnaisesti.
¤ Jo edellä mainitut sekoilut EPG:ssä - ajastus ei aina näy vihreänä ja info näyttää joskus väärän ohjelman tiedot
Muita melko vähäpätöisiä mutta harmillisia ominaisuuksia/puutteita:
¤ Ajansiirron puskuri nollautuu, jos kanava vaihtuu tai tallennus alkaa.
¤ Ajansiirron puskurin voi tallettaa kovolle, mutta tallennus ei jatku puskurin lopusta eteenpäin, vaikka ohjelma vielä jatkuisi.
¤ Ajastettuihin tallennuksiin voi valita automaattisen lisäajan annetuista vaihtoehdoista, mutta aika isoin portain ja varsinkin tallennuksen alkuun kaipaisi eri ja lyhyempää lisäaikaa kuin loppuun - pienin nyt mahdollinen on 5 min.
¤ etupaneelissa ei ole merkkiLEDiä kertomassa kaukosäätimen komennon vastaanotosta
¤ Kakea joutuu monesti painelemaan turhaan paljon useammin kuin esim Topfieldeissä
- Katsottaessa tallennettua ohjelmaa ja toisen tallennuksen ollessa käynnissä, STOP-nappia painettaessa pitää listalta ensin valita mitä haluaa keskeyttää, merkitä se ja vielä vahvistaa keskeytys. STOP ja valinnan kohdalla OK riittäisi ihan hyvin.
- Meneillään olevan ohjelman tallennus käynnistyy REC-napilla; jos oletusaikaa haluaa muuttaa esim. seuraavan ohjelman loppuun, joutuu muutoksen kuittaamaan liikkumalla nuolilla auenneen ikkunan OK-kohtaan, ei OK-napilla, eli tulee turhia painalluksia
- Listan ensimmäisenkin kuvakaappauksen siirto USB-muistiin ja poisto kiintolevyltä vaatii 5 painallusta (plus mitä vaaditaan, että ensin on päästy "valmiusasemiin"), eli esim siirtääkseen 20 ensimmäistä kuvaa USB-tikulle saa säädintä painaa 100 kertaa! "Siirrä kaikki" tai "valitse kaikki" olisi helppo korjaus tähän.
- Kun haluaa katsoa tallennettujen ohjelmien listaa, laite menee ensin "ylätasolle", josta pitää aina ensin siirtyä parilla painalluksella PVR-kansioon.
- Ohjelmia uudelleennimettäessä usein tarvittava välilyönti saisi löytyä jostain pikanäppäimestä.
¤ Valikoissa on muutamia kirjoitusvirheitä ja laitteessa hieman hassua logiikkaa:
- MP3-kappaleilla PAUSE luonnollisesti pysäyttää toiston; soittoa voi taas jatkaa PAUSElla muttei PLAYllä, kun taas PAUSElla pysäytetyillä TV-ohjelmilla katselua pitää jatkaa PLAY-näppäimellä eikä PAUSE tee enää mitään.
- Valikoissa tai EPG:ssä liikuttaessa nykyinen ohjelma näkyy pikkukuvassa ja sen ääni kuuluu, mutta joissain valikoissa, esim. ajastuslistaa katsottaessa, kuva ja ääni katoavat. Ohjelma saisi aina näkyä pikkukuvassa.
- Jos kesken tallenteen katselua menee Menu/Multimediaan, esim. siirtämään tiedostoja tai katsomaan ajastuksia, ohjelman toisto jatkuu taustalla, vaikkei kuvaa näy eikä ääntä kuulu. Ohjelma saisi tässäkin näkyä pikkukuvassa tai mennä edes pauselle. Jos taas meneekin katsomaan ajastuslistaa, toisto katkeaa.
¤ Virtaa ei saa käskettyä katkeamaan tallennuksen loppumisen jälkeen automaattisesti. Jos tallennus on käynnissä, Power-painike saisi avata talletuksen katkeamisilmoituksen sijaan valikon, josta voisi määrätä virran katkeamaan heti tai tallennuksen loputtua.
¤ Kirjanmerkkejä voi jättää tallenteisiin, mutta niitä on vain yhtä lajia eikä merkkeihin saa liitettyä mitään tietoa, mitä juuri ko. merkin kohdassa on. Näinhän se kai on tosin muissakin digibokseissa. Pari eriväristä (tyyliin 1 painallus vihreä, kaksi nopeaa painallusta punainen) merkkiä riittäisi. Tallennuksen aikana jätetty kirjanmerkki ei taida säilyä.
Plussat ja miinukset yhteen koottuna:
+ 2 viritintä sekä ilmeisen tehokas prossu, ja näiden mukaiset ominaisuudet
+ sama laite toimii sekä kaapeli- että antenniverkossa
+ toiminnot riittävän ripeitä
+ käyttökelpoinen EPG
+ innovatiivisesti toimivat nuolinäppäimet ohjelmatietojen selailuun
+ sisäänrakennettu mahdollisuus ottaa kuvakaappauksia
+ USB-liitin muistitikkua varten myös etupaneelissa
+ Maahantuoja vaikuttaa olevan kiinnostunut laitteen kehittämisestä ja ottaa vastaan ehdotuksia (valmistajan innosta en osaa sanoa mitään, päivityksiä ainakin on tullut valitettavan niukasti ja niiden tuomat parannukset ovat olleet pieniä)
- tallenteita ei voi siirtää ulkoiseen muistiin
- kaukosäädin
- EPG on kohtalaisen selkeä sen hetken ohjelmille, mutta on hankala katsoa muutaman päivän päähän
- tallenteita ei voi leikellä tai editoida
- tallenteiden listalla olevista ohjelmista ei saa millään lisäinfoa ennen katselun aloittamista
- YLEn tekstit ja kaikki äänet puuttuvat kelatessa
- Ei juurikaan mahdollisuutta asetusten säätämiseen, esim. hyppynäppäinten hyppyjen tai tallennusten varoajan pituuden muuttamiseen, saati TAPien tai vastaavien käyttöön.
- Päivitys v2.60 onnistui itselläni vasta kolmannella kokeilemallani muistitikulla. Kaikki tikut eivät laitteelle kelpaa.
- Sekalainen pieni sekoilu ja bugailu.
Kokonaisuutena HDthunder/Topform:lla on hyvät lähtökohtat, mutta nykyisellä sofalla se jää mielestäni jälkeen vanhasta Topfieldin TF5100PVRc:stä, vaikka sillä olisi potentiaalia olla selvä voittajakin. Jotkut asiat ovat Toppyä paremmin, mutta turhan monet hieman huonommin. Topfieldin ehdoton valtti ovat TAP:it ja niiden tuoma mahdollisuus isoihinkin parannuksiin (siksi onkin aika käsittämätöntä että ko. merkin uusimmista malleista ne on disabloitu). Tämän Topformin kohdalla erityisen sääli on se, ettei tallennettuja SD-ohjelmia(kaan) taida millään kohtuullisella vaivalla saada digitaalisena ulos. HD-tallenteitahan Cable Ready - tai Conax-hyväksytty laite ei saakaan antaa kopioida, mutta SD-tallenteita ne eivät rajoittaisi. Tämä pakottaa itseni jatkamaan sopivamman boksin etsintää. Muut ongelmat ovat siedettävissä ja varmaan pitkälti päivityksillä korjattavissa.
Kyseinen puhelin tuli ostettua peruskoululaiselle. Ominaisuuksiltaan perus-Android (2.3.5), mutta oikeastaan hieman yllättävää oli se, kuinka hyvin kaikki toimii melko hitaallakin (600 MHz) prossulla. Angry Birdsit ja Fruit Ninjat pyörivät nykimättä. Näytössä on paperilla melko vähän pikseleitä, mutta eipä sekään peruskäytössä ole yhtään haitannut. Laitteeseen saa kiinni kunnon kuulokkeet suoraan 3,5mm:n liittimellä ja kuulokevahvistimen tehokin on riittävä myös esim. Koss Porta Pro:ille. Oikeastaan ainut valituksen aihe on ollut akun kestoaika, jos laitetta käyttää paljon esim. musasoittimena. Hieman myös arveluttaa Android-alustaan ja Googleen liittyvä mainostaminen ja kaupallisuus, varsinkin lapsen käytössä. Erityisesti ilmaisohjelmissa mainosbannerit houkuttelevat klikkaamaan kaiken maailman linkkejä.
Liittymäkytkynä laite maksoi vain 48 EUR. Odotan laitteen ja puheluiden hinnaksi tulevan n. 220 EUR/24 kk, kun oletuskäyttönä on 50 puhelua/tekstaria kuukaudessa ja käytössä on myös (aika hidas) dataliittymä ja toivottavasti toimiva kaupallisten numeroiden esto. Mielestäni hyvinkin edullinen ominaisuuksiinsa nähden. Edullisuusarvosana (4) on annettu olettaen, että puhelimen ostaa kaupasta reilulla satasella. Jos kytky kelpaa, 50 eurolla laite on jo todella halpa ominaisuuksiinsa nähden (arvosana 5).
Plussaa:
+ käytettävyys kunnossa hyvin toimivan kosketusnäytön ja viimeistellyn käyttöjärjestelmän ansiosta
+ laadun tuntu rakenteessa
+ näytön tarkkuus ja muukin kuvanlaatu
+ ekosysteemi: paljon sekä ilmaisia että maksullisia sovelluksia ladattavissa ja yhteensopivia oheislaitteita ostettavissa
Miinusta:
- hinta
- pakollinen iTunes (tai voihan sitä kiertää, mutta...)
- muistikorttipaikan puute
- vanhahtava käyttöliittymä, melko rajallinen muokattavuus
- huonohko äänenlaatu puheluissa
- jämähtää joskus vaatien buuttauksen
- ei Nokian veroista ilmaista navigointia
- ekosysteemin sulkeutuneisuus ja valmistajan kontrolli kaikessa
- akun kesto (kuten muissakin tämän hetken älypuhelimissa)
Ominaisuuksiltaan rajallinen peruslaite, jossa kuitenkin tallennusmahdollisuus ulkoiselle muistille. Ihan toimiva satunnaiseen käyttöön, esim. kakkosboksina/mökille/lastenhuoneeseen. Etuna mm. toiminta sekä kaapeli- että antenniverkossa ja sisäinen RF-modulaattori, joka voi olla hyvinkin hyödyllinen vanhan SCARTittoman telkkarin kanssa. Vain yksi viritin rajoittaa katselun tallennuksen aikana saman kanavanipun sisälle. Perusboksiksi laite on nykyään melko kallis ja tallentavaksi laitteeksi hinta nousee jo halvankin USB-levyn kanssa aika kovaksi ominaisuuksiin nähden.
+ sekä kaapeli- että antenniviritin
+ mahdollista hyödyntää vaikka vanha (USB-)kiintolevy tai jo olemassa olevia muistitikkuja tallennukseen tai ajansiirtoon
+ helppoa ja nopeaa siirtää tallenteet tietokoneelle irrotettavan USB-muistin avulla
+ käynnistyy nopeasti
+ toimii tarvittaessa myös mp3-soittimena (esim. mökillä)
+ Sudoku-peli (+ joitakin muita) sisäänrakennettuna :)
- vain toinen viritin kerrallaan käytettävissä
- ei toimi kaikkien USB-tikkujen tai kiintolevyjen kanssa, kaatuu itselläni aina esim. Verbatimin USB-tikulla
- kaikki ulkoiset USB-levyt eivät osaa käynnistyä ja sammua laitteen mukana automaattisesti
- kaukosäätimen toisto, kelaus jne. näppäimet huonosti ryhmitelty (tai oikeastaan ryhmittelemättä), hankalat erityisesti pimeässä
- ehkä keskivertoa jopa huonompi EPG: katseltava kanava vaihtuu mukana, jos haluaa katsella kanavakohtaisia ohjelmatietoja; kaikkien nippujen EPG-tiedot eivät "kerry" boksin muistiin; näkymä tyypillisen epähavainnollinen
- ajansiirtopuskurin sisältöä ei voi enää jälkikäteen tallettaa
- ei minkäänlaista tallenteiden leikkaus- tai editointimahdollisuutta
- tarkistaa turhaan aina käynnistyessään päivitystiedoston olemassaolon muistitikulla ja yrittää asentaa sen automaattisesti
- kirjanmerkit katoilevat
- lisäksi samat käytettävyyspuutteet kuin lähes kaikissa bokseissa (ainakin vakiona): ääni ei kuulu pikakelauksisssa, varsinkaan ei shiftattuna oikealle taajuudelle; sisäinen EPG on surkea, se ei mitenkään korvaa lehden TV-ohjelmasivua (vrt. esim. PlasmaEPG!); ajansiirron puskuri nollautuu aina kanavaa vaihdettaessa; pikakelausnopeudet voisivat olla monipuolisemmat ja kaukosäätimessä voisi olla vaikka parille eri pituiselle hypylle omat napit; voi asettaa vain yhdenlaisia kirjanmerkkejä; laite ei muista aiemman toistokerran lopetuskohtaa ja tarjoa toiston jatkamista siitä; ...
Ikivanha Toppyn (5100PVR) tekniikka puettuna uusiin kuoriin. Käyttöliittymää on hieman siloteltu vanhasta kaunistelluilla grafiikoilla, mutta mitään merkittävää uutta koneesta ei mielestäni löydy. Käyttöjärjestelmä on sen sijaan saatu järkyttävän tahmeaksi ja kaatuilut sekä muut epäluotettavuudet tuntuvat saadun hienosti säilytettyä:(
5100-mallin melko hyvä kaukosäädin on uusittu surkeaksi tusinakapulaksi. Pimeässä kaukosäätimen nappeja ei erota toisistaan, suuntauksen on oltava tarkasti kohdallaan ja painallusten onnistumista ei tunne. Kun kone vielä reagoi painalluksiin viiveellä, tulee monesti tehtyä kaksoispainalluksia, jotka taas aiheuttavat mitä milloinkin sattuu. Ohjelmoitava kake korjaa tietysti osan näistä ongelmista, muttei poista reagoinnin viivettä.
Laitteen käyttö on kuin hunajassa kävelisi, siis tahmeaa ja hidasta. Esim. ohjelmalistan avautuminen voi viedä yli 5 sekuntia, mikä on aivan liikaa tuollaiselle perustoiminnolle. Käytännössä olen huomannut, etten viitsi kovin helposti edes alkaa katselemaan tallennettuja ohjelmia, kun listan avaaminen ja selailu niin ärsyttää. Ja kahden tallennuksen aikana tahmaus lisääntyy entisestään.
Myös EPG aukeaa hitaasti. Se ei tunnu tallentavan tietojaan sammutuksen ajaksi, joten kaikkien kanavien tietoja ei edes ole heti näkyvissä. Opas myös näyttää monesti jo menneiden ohjelmien tietoja nykyisten sijaan. Muutenkin EPG:n näkymä edustaa köyhää peruslinjaa, jolla ehkä joku tulee juuri ja juuri toimeen, mutta esim. loistavaan PlasmaEPG:hen tottunut ei siihen osaa tyytyä. PlasmaEPG TAPin saa onneksi tässäkin toimimaan, tosin vain maksullisen (19 EUR) version, ei vanhaa ilmaisversiota.
Kaikenlainen kaatuilu, sekoilu ja jumitus tuntuu vieläkin olevan tuttua hommaa, vaikkei laite ihan yhtä usein kaadukaan kuin vanha 5100PVR. Ehkä pahinta kaatuilussa on, että meneillään olevat tallennukset tuhoutuvat poikkeuksetta koneen kaatuessa. Ajastukset eivät myöskään tallennu luotettavasti: joka päivälle määrätystä toistuvasta tallennuksesta jää monesti jo viikossa yksi kerta pois. Tallennuksissa on myös paljon grafiikkavirheitä, joita ei näy livenä katseltavassa kuvassa. Ja laite myös sotkee satunnaisesti merkkejä tallennettujen ohjelmien nimissä.
Tallenteisiin asetetut kirjanmerkit katoavat joskus itsestään. Kuten aiemmissakin Toppyissä, kirjanmerkkejä on vain yhtä lajia, eikä merkkeihin saa liitettyä mitään tietoa merkkauspaikan sisällöstä. Editointi on kömpelöä, kone mm. poistuu editointitilasta kun sitä huvittaa eikä kirjanmerkkejä voi editoinnissa hyödyntää. Muutama eri vaihtoehto kirjanmerkkien väriin tai ulkonäköön, ja mahdollisuus niiden hyödyntämiseen editoinnissa tekisi esim. mainosten poiston paljon nopeammaksi.
Monet muutkin puutteet ja kömpelyydet ovat periytyneet ilmeiseti jo vuoden 2004 TF malleista: huono levyjärjestelmä, joka iömeisesti mm. estää kuvatarkan editoinnin ja pysäytyskuvan käytön, hitaat kelaukset, ei ääntä pikakelauksissa, hidas USB-liitäntä, time-shiftattu materiaali häviää aina kanavaa vaihdettaessa ja usein ajastetun tallennuksen alkaessa tai loppuessa, sisäinen aika ja ajastukset sekoavat kesä/talviajan muutoksissa, ei valmiina järkevää tapaa hypätä tallennetta katsottaessa eteen tai taaksepäin tunnettua aikamäärää, ...
Eikä tähänkään malliin tarjota valmistajan toimesta ajureita XP:tä uudempiin Windowseihin, joten laitteen liittäminen tietokoneeseen saattaa mennä vaikeaksi.
On se kumma, ettei digiboksia saada vielä 7 vuoden softakehityksellä kuntoon. En voi suositella laitetta kuin masokistille. Ainut peruste tämän valintaan jonkun muun digiboksin sijaan on mahdollisuus PlasmaEPG:n käyttöön, mutta sekään ei surkean kokonaisuuden takia riitä syyksi.
Kiitokset täytyy lausua Gigantin palvelulle, kun tarjoaa mahdollisuuden kokeilla laitetta kunnolla kotona ennen ostamista. Harmittaisi kyllä vietävästi, jos tälläinen p****kasa jäisi näppeihin.
Yhteenvetona:
+ periaatteessa (siis paperilla) laitteessa on kaikki hyvältä digiboksilta vaadittavat ominaisuudet
+ TAPit, eli itse asennettavat lisäohjelmat, joilla toimintoja voi edelleen parantaa
+ tallenteet saa helposti, joskin hitaasti, siirettyä PC:lle arkistoitavaksi tai editoitavaksi.
+ tallenteiden editointimahdollisuus; mainokset ja "hännät" voi poistaa levytilaa viemästä
+ kohtalainen hinnoittelu, jos kone vain olisi käyttökelpoinen
- hitaat toiminnot
- kaatuilee, ja kaatuessaan kesken tallennusta, tuhoaa tallenteen
- epäluotettavasti onnistuvat ajastetut tallennukset
- tekee grafiikkavirheitä lähes kaikkiin tallenteisiin
- totaalisen surkea kaukosäädin
- surkeahko vakio-EPG
- kaikki vanhojen toppyjen TAPit eivät toimi
- yhä samat puutteet kuin ensimmäisissäkin Toppyissä, mm. hitaat kelausnopeudet
- ei analogista äänilähtöä RCA-liittimillä
- ei paikkaa eikä tukea USB-tikulle tai muistikortille
- omat mallit antenni ja kaapeliverkkoon, ei kombo- eikä HD- eli MPEG4-viritintä
Itse hommasin PK:n korvaajaksi ilmoitetun 50PV350N-mallin, joka on nähdäkseni aivan sama kone kuin PK, kun tosiaan mielestäni halvalla (600 EUR) sai. Yllättävänkin hyvä kuva, ei nyt varmaan ihan Pansun tai viimeisten Pioneerin plasmojen mustaan pääse, mutta mielestäni parempi pimeässä, kuin yli tuplasti kalliimmatkin ilman aluehimmennystä myytävät reunavalaistut LCD:t, joissa valon tasaisuus on mitä on eikä musta meinaa näyttää mustalta. Ja toisin kuin LCD-telkareissa, tässä, kuten muissakaan plasmoissa, kuvan väri tai kirkkaus ei muutu katselukulman mukana. Telkkaa voi siis sujuvasti katsella melko sivustakin.
Etulasi on selvästi kiiltävämpi ja heijastavampi kuin vanhassa LCD-telkkarissani. Ylhäältä tulevan valon suodatus ei mielestäni ole kovin hyvä, mutta eipä näköjään tuo kattolamppu himmennettynä häiritse katsomista edes muuten pimeässä tilassa.
Muistitikulta (ja varmaan USB-levyltäkin, ei ole tullut kokeiltua)toistuvat tärkeimmät videoformaatit: DivX, Xvid ja H264 (myös MKV:hen kapseloitu), sekä VOB, MPG, WMV ja FLV, mutta DTS-ääni ei koneelle kelpaa. Ei myöskään kameran tekemä MJPEG. Perustekstitykset, SRT ja SUB, ovat ainakin ok, samoin AC3-ääni ja JPG-kuvat. Esim. GIF, TGA tai BMP kuvat taas eivät toimi. Mielestäni noilla kuitenkin pärjää jo oikein hyvin.
Mittasin sähkönkulutuksen vaihtelevan omilla säädöilläni lähes mustan ruudun 40 watin ja kirkkaan kuvan 150 watin välillä. Keskikulutus painuu varmaan jonnekin 120 W:n tietämiin. Tämä riippuu tietysti paljon kuvan kirkkaussäädöistä ja energiansäästötilojen mahdollisesta käytöstä. Tehoa laite siis syö selvästi enemmän kuin uusimmat LED-taustavalaistut töllöt, mutta vaikka päivässä kuluisi puolikin kilowattia LCD:tä enemmän sähköä (~8 h katselua), se ei montaa kymppiä vuodessa tee, n. 6 senttiä x 350 päivässä = 21 EUR.
Telkassa on sekä antenni- että kaapeliverkon HD-virittimet, joten senkin puolesta pitäisi pärjätä jonkin aikaa. Oma ohjelmaopas on surkea verrattuna vaikka Toppyn Plasma-EPG:hen, mutta niinhän ne aina... Täytyy kyllä vähän ihmetellä, ettei 50" ruutua yhtään osata hyödyntää ohjelmaoppaassa, edes katseltavan kanavan kuva ei näy EPG:tä selatessa. Tallennusta kone ei osaa, joten erillinen digiboksi tmv. on joka tapauksessa useimmille tarpeen.
Kaukosäätimestä voisi jättää jokusen napin pois ja sekä ryhmitellä että sijoitella jotkut nappulat paremmin, mutta äkkiä kapulaan tottuu. Volume saisi kyllä säätyä ja kanavat vaihtua myös nuolinäppäimistä. Tuloliitäntää valittaessa VGA:lle tarvitaan melkeinpä kahta kättä, kun telkka ei halua tunnistaa tietokonetta liittimessään, eikä siksi pidä ko. liitäntää aktiivisena, jolloin valintaan tarvitsee käyttää myös nuolinäppäimiä - mutta onneksi itselläni on ohjelmoitava Logitech Harmony helpottamssa käskytystä, mm. tulovalinnat saa sille suoraan haluamiensa nappien taakse.
Liitännät riittävät minulla ihan nipin napin. HDMI-jakajia tosin saa melko halvalla, mutta olisin ainakin itse voinut maksaa pari kymppiä lisää yhden HDMI-lisäliittimen tuomasta pelivarasta.
Vaikkei Goldstar aikanaan ihan niitä kestävimpiä laitteita valmistanutkaan, niin tuskinpa LG enää nykyään oleellisesti jää kestävyydessä jälkeen muista Aasialaisista valmistajista. Vikoja ja huoltoa voin tietysti kommentoida vasta jos jotain ilmenee. Takuun ansiosta pitäisi ainakin 2 vuotta saada melko huoletonta katselua.
Eipä tuota siis oikein voi kuin suositella, jos tällä hintatasolla jatkossakin saa.
edit:
Parin kuukauden käytön jälkeen pari tarkennusta:
Heijastukset ovat se suurin valituksen aihe katselussa. Telkan/valojen sijoituksella ja sopivalla himmennyksellä ongelma pysyy kyllä kurissa.
Kaikki MKV-päätteiset H264-videot AC3-äänellä eivät toimi. Ei ole ollut aikaa testata tarkemmin.
Laadultaan perus-TN-paneeli, jossa kaikki 3 tyypillisintä, VGA, DVI ja HDMI, signaaliliitintä.
+ Isohko kuva kohtuullisella hinnalla.
+ Ainakaan tässä yksilössä ei viallisia pikseleitä.
- Valikkojen käyttö on varsinkin pimeässä melko kömpelöä, esim. signaalilähteiden vaihto ei käy kätevästi yhdellä napilla.
- 16:9 kuvasuhde on tietysti makuasia, mutta tekee näytön työtilasta mielestäni turhan matalan.
- Näyttö on niin leveä, että katselukulman rajallisuus haittaa jo läheltä katsomista
- Jalusta ei taivu mihinkään erikoisuuksiin, mutta ajaa asiansa tavanomaisessa pöytäkäytössä.
- Mukana tulee vain VGA-johto. Näytössä ei myöskään ole mitään ekstraa, USB-hubia, kaiuttimia jne. Näkynee sitten hinnassa?
Huom. Hintavertailun halvimmat laitteet ovat ainakin tällä hetkellä HDA-mallia, jossa ei ole digitaalisia signaaliliityntöjä.
Muihin vastaaviin "kiintolevy ja 2-viritintä" bokseihin nähden hyvät ominaisuudet, mutta valitettavasti yhtä buginen kuin muutkin.
*EPG viimeisen päivtyksen jälkeen jo käyttökelpoinen.
*YLE:n tekstit toimivat 99 %:sesti, tallennetuissa teksteissä ja pause:n jälkeen joskus häikkää.
- Vaatii sähköjen katkaisemista säännöllisesti, että toimii kunnolla.
-Ihan kaikki ajastetut tallennukset eivät onnistu, tallennuksissa joskus pieniä häiriöitä.
+ Nopea USB, näkyy kätevästi ulkoisena kovona.
+ Tallentaa jopa neljää kanavaa kahdesta eri kanavanipusta.