Muutaman kuukauden Tab S:ää käyttäneenä, olen ihastunut etenkin laitteen näyttöön. Se on ihan oikeasti hemmetin hyvä. Sillä katsoo leffat ja sarjat oikeastaan mieluummin kuin tonnin taulutelevisiolla, kuvanlaatu on vain niin jäätävän paljon parempi kuin keskivertotelevisiossa (tai muissa tableteissa mitä olen käytellyt).
Rautaa löytyy sen verran, että minkäänlaista takeltelua en ole havainnut sovellusten toiminnassa, en edes TouchWizin kanssa.
Isoimmat rutinat tulevat nappien sijoittelusta -- vaikka Samsung haluaakin, että laitetta käytettäisiin vaakatasossa, on käyttöpainikkeiden sijoittelu silti aivan hanurista. Toinen rutina tulee sormenjälkilukijasta, joka on oikeasti kehno. Se toimii yhtä hyvin/huonosti kuin 15 vuotta sitten omistamassani PDA:ssa, eli siihen palaa hermo jo parin päivän jälkeen ja tilalle tulee vaihdettua perinteinen kuviopohjainen tunnistus.
Yhteenvetona:
Hyvä näyttö, lähes täydellinen Android-tabletti pelaamiseen ja videosisältöön (johon katson 10" laitteiden sopivan täydellisesti). Pahimmat nägit ovat napeissa ja sormenjälkitunnistimessa.
Käyttäjän 'dRD' kirjoittamat arviot
Puolisen vuotta Lumia 625:sta käytelleenä, pakko todeta, että tykkään luurista. Se on suht ok kokoinen näin pienikätisellekin käyttäjälle. Lisäksi laite on tukeva, akku on vaihdettava ja SD-lätkälle löytyy paikka.
WP8 muuttui kertaluokkaa paremmaksi WP8.1 -päivityksen myötä ja softatilannekin on alkanut helpottaa, joten käyttiskään ei ole enää hirveän rajoittava tekijä, vaikkakin häviää silti Androidille ja iOS:lle softissa pahasti.
Näytön tarkkuus voisi olla parempikin ja kamera on kohtuukehno, niistä isoimmat miinukset. Mutta nyt kun laitetta saa jo alle satasella, onhan tämä kenties paras WP-puhelin hintaansa nähden, hakaten jopa Lumia 520:n.
Tyttärelle ostin tämän tuossa kesällä, poistuvana mallina sain suht halvalla ja tyttö halusi väkisin fyysisen qwerty-näppäimistön luuriinsa (isi on hyvin kasvattanut..). Testaillut aika ajoin luuria ja ajattelin jotain siitä kirjoitella.
Noh, luuri sinänsä on aika "perus-Android", vuosimallia 2011. Isoin nägi ja juttu, joka pilaa käytännössä puhelimen lähelle käyttökelvotonta kapistusta, on aivan naurettava vapaan muistin määrä. Puhelimessa ei ole asennettuna lainkaan softia sisäiseen muistiin ja vapaan muistin määrä heiluu 11 - 18 megatavun välissä. Kaikki sovelluscachet ajettuna tyhjäksi vapaata tilaa on 18MB. Ei näin.
Näppis on ok, tuntuma thumbbinäppikseksi varsin hyvä. Kamera on "perus" ja raskaammat sovellukset tökkivät hieman, mutta eivät häiritsevästi.
Kokonaisuutena, ihan ok vuoden takaiseen Androidin keskiluokkaan asettuva kapula, jossa ei ole mitään mullistavaa, mutta jossa on hyvä näppis -- ja liian vähän muistia (Cyanogenmodilla ilmeisesti tilaa pitäisi irrota vähän enemmän).
Keittiöläppäri vaati pientä päivitystä, käytössä oli parin vuoden ajan wanha työkoneeni, HP:n bisnesläppäri vuosimallia 2004. Pullonkaulaksi tuli lopulta prossutehon puute, kun osa lasten koulun videomuotoisesta opetusmateriaalista ei enää pyörinyt nykimättä ko. koneessa. Joten, uutta "keittiöläppäriä" etsimään.
Pyörittelin alunperin ajatusta siitä, että hommaan jonkun supercheapon alle 400 euron 15" läppärin periaatteella "okei, se hajoaa 2v sisään, mutta ei se paljoa maksanutkaan". Noh, siinä aikani kavereita ja verkkoa konsultoituani, päädyinkin sitten tsekkaamaan että paljonkohan lisähintaa pitäisi iskeä, että saisi vastaavan, mutta 17" näytöllä varustetun koneen.
Kriteereinä oli se, että halusin Core iX -prossun, enkä AMD:ta tai Intelin Celeronia. Integroitu näyttis on vähän pakko tämän hintaluokan koneissa, joten sen suhteen ei paljoa voinut vaatia. Sen jälkeen rankkasin vähän valmistajia omien mielikuvieni perusteella paremmuusjärjestykseen ja päädyin tähän Toshiban koneeseen (Acerin halpakoneista -- ja Acerin omistamasta Packard-Bellistä -- oli heikot kokemukset).
Neljän viikon käyttökokemus takana ja kuten arvata saattaa, ihmiselle, joka on tottunut about 1500 euron bisnesläppäreihin, ostos on ollut vähän mixed bag.
Nopeasti ne plussat ja miinukset:
+prossuteho on ok, ei pelikäyttöön tietenkään, mutta muuhun käyttöön oikein jees
+integroitu näyttis toimii myös samoin kriteerein, ei sillä fps:iä pelaa, mutta kaikkeen muuhun se kelpaa
+iso näyttö, hyvä koneelle, jota ei siirretä käytännössä koskaan keittiön pöytätasolta mihinkään
+Windows 7 Home Premium
+1kpl USB3 -portteja !! Tämä oli ehkä isoin ylläri, en edes spekseistä tuota huomannut :-)
+802.11n -tuki on plussaa, pääsin eroon viimeisestä G-sarjan WLAN-koneesta kotona
+erillinen numeronäppäimistö
Sitten ne iffyt:
+/-4GB muistia.. Okei, wanhoihin koneisiin verrattuna ihan tolkuttomasti, mutta toisaalta muisti on nykyisin niin halpaa, että tulee mieleen, että sitä olisi voinut olla enemmänkin, vaikka hinta olikin halpa.
Ja sitten ne negat:
-Näytössä on valovuotoa. Ei pahasti, mutta havaittavasti.
-Ei näppäimistön taustavaloa / edes erillistä näppäimistövaloa, todella rasittava käyttää hämärässä.
-Isoin nega: Ihan törkeän muovinen rakenne. Siis ihan kaamea muovifiilis. Hiiritason vasemmalla puolella oleva "tyhjä tila" nitisee ja taipuu melkein 5mm alaspäin sormella painettaessa, jne.
-Kummallinen akun asettelu, kone kippaa "taaksepäin" yhdellä sormella hiiritasoreunasta nostettaessa, tulee kokoajan fiilis, että se kaatuu jos pahasti katsoo.
-Jällleen build quality.. Viikon jälkeen tasohiiren vasen nappi alkoi nitisemään painettaessa. Nyt se nitisee aina. Mietin, että uskaltaakohan tuonne tuutata WD-40:stä että se loppuisi ;-)
-Vain 100Mbps LAN-portti
-todella kehno näppäimistötuntuma
Summaryksi voisin sanoa, että koneeksi, jota ei ole tarkoitus siirtää / kuljettaa mukana ja jossa hyväksyt sen, että se nyt on oikeasti "supersaver"-sikahalpa keittiön surffilauta, tämä on tuolla 550 euron hinnalla ihan hyvä ostos, kenties jopa tosi hyväkin ostos. Mutta älä vain missään nimessä kuvittele ostaneesi hyvää läppäriä, sillä sitä tämä _ei_ ole. Mutta toisaalta hyvään läppäriin joudutkin sitten pistämään -- 17" näyttöluokassa - vähintään sen toisen 500 euroa lisää.
Mutta joo, sijoitettuun rahasummaan nähden hyvä ostos. Ei hyvä kone, mutta "sitä saa mistä maksaa" :-)
Päädyin puhelinostoksille kakkosluokkalaisen poikani kanssa, kun hänen edellinen luurinsa muuttui typerän kytkysopimussekoilun takia verkonpainoksi (Nokia C2-01, hyvä puhelin, oli todella tyytyväinen siihen..).
Perusvaatimuksena oli oikeastaan se, että siihen pitää saada hyviä pelejä (=vähintään Angry Birds Space..), siinä pitää olla "hyvä" kamera (on yhtäkuin mikä tahansa 3Mpix kamera, salamallakaan ei niin väliä), sopivan kokoinen ja kivan näköinen. Isin vaatimus oli, että luurin pitää olla max about satasen hintaluokassa.
Noh, tuo Angry Birds Space + muut pelit -vaatimus rajaa nykyisellään käytännössä tilanteen siihen, että Android on ainoa vaihtoehto, kun Nokian Lumia 610:n muistimäärä rajaa pelivalikoimaa pahasti ulos.
Olin menossa kauppaan aikalailla sillä oletuksella, että käteen tarttuu joku 80-140 euron Samsungin Galaxy -sarjalainen, pojan fiiliksen mukaan. Ylläri oli aika kova, kun hän ihastuikin kahteen luuriin -- tähän Sony Xperia Tipoon ja SonyEricsson Xperia Mini (2nd gen) -luureihin. Lopulta päätyi tähän Tipoon, vaikka pikaisella speksien googlettamisella katsoinkin, että tuo Mini olisi ollut ehkä parempi -- etenkin todella hyvältä näyttävän näyttönsä ansiosta.
Noh, luuri on nyt ollut pari vkoa käytössä hänellä ja olen siinä samalla itse sitä tsekkaillut aina välillä ja pakko sanoa, että tästä reilun satkun hintaluokasta tuli tehtyä aika hyvä ostos -- sanoisin, että yleisfiilis, ulkoasu ja "käsituntuma" ovat Tipossa selkeästi paremmat kuin noissa Sammyn karvalakkimalleissa. Puhelin näyttää ja tuntuu oikeasti jämäkältä ja tyhmiä 2cm leveitä reunuksia näytön ympärillä ei ole.
Luurissa on suoraan Android 4.0.4 eli Ice Cream Sandwich, joillain Sonyn omilla höysteillä varustettuna. Käyttökokemus on ollut mallikas, luuri ei nitise/natise ja akkukesto on ollut varsin hyvä, vaikkakin 3G on poiskytkettynä ja datasiirtoon käytetään pelkästään WLANia (kotona).
Summaryna, ollut oikein tyytyväinen ostokseen, kuten puhelimen omistajakin :-)
Todella kevyt plus/miinus -jaottelu:
+build quality - tuntuu jämäkältä, ei nitise eikä natise
+takakansi kumia, ei lipsu kädessä
+kohtuuhyvä näyttö
+passelin kokoinen (3.2" näyttö, reunukset paljon kapeammat kuin tämän kokoisissa yleensä), etenkin ala-astelaiselle
+suoraan ICS
+muistia 512MB ja sisäistä tallennustilaa pari gigaa
+kevyt (99g)
...negat:
-kosketusnäyttö ei ota välillä kosketusta, en tiedä mistä johtuu
-kaiutinten äänenvoimakkuus on vähän heikko
Mikään kamerahifistelijä en ole koskaan ollut, joten arvostelu on ihan puhtaasti "perhekuvaajan" näkökulmasta, jonka kamerakokemus rajoittuu 35mm pokkareihin, APS-pokkareihin ja muutamaan Powershot-pokkariin ennen tätä. Eli en osaa, kykene enkä halua verrata kuvanlaatua oikeastaan muuhun kuin omiin aiempiin räpsimiini kuviin wanhoilla pokkareilla.
Järkkärihän tämä ei ole, vaan ns. bridge-kamera tai "ultrazoom". Eli järkkärin näköinen kamera, mutta jossa on pienempi kenno kuin järkkäreissä ja putkea/optiikkaa ei voi vaihtaa lainkaan.
Pohjaankin reittauksen enemmän käyttökokemukseen ja fiilikseen. Hankinnan perustelut olivat oikeastaan nämä:
-halusin nopeammin käyttökuntoon tulevan kameran kuin aiemmat Powershot-pokkarit
-halusin, että kameralla saa nopeammin otettua perättäisiä kuvia kuin aiemmilla kameroillani
-halusin, että kamerassa on sisäänrakennettu kuvanvakain, jonka olen jo aiempien kameroideni kanssa todennut aika "must have"-ominaisuudeksi kamerassa.
-halusin, että kameralla saa kunnollista videokuvaa
-halusin kunnollisen zoomin (pokkareissa optinen zoomi rajoittuu yleensä 4x tasolle).
...hirveän kauan arvoin kuitenkin "ultrazoomin" ja "oikean järkkärin" välillä. Lopulta päädyin kuitenkin valitsemaan ultrazoomin siksi, että järkkäreissä muutama em. kriteereistä olisi täyttynyt vasta noin 600-800e hintahaarukassa (mm. pitkä zoomi, kuvanvakain ja kunnollinen videokuvaus), kun halutut putket olisi pitänyt ostaa samalla.
Nyt käyttöä on takana n. 8kk ja olen kyllä ollut kokonaisuutena tyytyväinen kameraan. Kukaan perheenjäsenistä ei ole jaksanut opetella "kuvaamaan oikein", vaan kamera on edelleen ihan normi point-and-shoot -käytössä, eli sillä otetaan ihan arkikuvia.
Omassa käytössä havaitut plussat ja miinukset:
+kuvien laatu hakkaa selkeästi aiemmat Canonin pokkarit
+pimeässä kuvat ovat _selvästi_ aiempia pokkareita parempilaatuisia
+kuvien ottaminen on paljon nopeampaa kuin pokkareilla
+videokuvaus on ihan kingi ominaisuus. erillinen videokamera on jäänyt täysin tarpeettomaksi "arkikuvauksessa".
+videota kuvattaessa voidaan kuitenkin samalla napata yksittäisiä stillikuvia, joka on esim. lasten futismatseja kuvattaessa erittäin iso plussa.
+35x zoomi on pitkä. Todella, todella pitkä. "Lähikuvien" ottaminen urheilutapahtumissa, jne on mennyt todella helpoksi.
...ja miinukset:
-Valmistajan oma akku.. En ymmärrä miksi tähän ei ole voinut ottaa käyttöön normaaleja AA-pattereita.
-vaikka sarjakuvaus hakkaakin hands down useimmat (kaikki) muut ultrazoomit jota kokeilin ostohetkellä, soisi sen olevan silti vielä nopeampi.
Kaikenkaikkiaan, hyvä siirtymä pokkarikaudesta "eteenpäin", olen kokonaisuutena ollut tosi tyytyväinen ja muutkaan perheenjäsenet eivät ole rutisseet ostoksesta lainkaan. Seuraava kamera tulee olemaan todnäk "oikea järkkäri", mutta tämä kyllä kantaa todnäk niin monta vuotta eteenpäin, että tuota seuraavaa kameraa ei tarvitse ainkaan 4-5 vuoteen edes harkita.
Alunperin jäin pähkäilemään, että olisiko pitänyt sittenkin ostaa saman hintaluokan (350-450e) järkkäri, mutta en kyllä ole sittemmin harmitellut yhtään.
Parin päivän kevyen käytön perusteella ajattelin antaa alustavaa reittausta tälle "karvalakkimallille" Noksun Windows Phonesta. Eli avokkini etsi pidemmän aikaa itselleen uutta puhelinta, tarkoituksena siirtää Nokia 5230 -symbianluuri firmansa puhelimeksi ja ottaa uusi puhelin omaan "pääkäyttöön".
Kriteereinä puhelimen hankinnalle olivat oikeastaan aika simppelin asiat:
1) hyvä selain, jota joutuu käyttämään työn puolesta aika nopeastikin/kaoottisesti esim. autossa parkkipaikalla istuen (pitää tarkistaa webbipohjaisesta ajanvarausjärjestelmästä aikoja - ko. palvelusta ei ole erillistä mobiiliversiota). Eli selaimen piti pystyä näyttämään normaalit desktop-verkkosivut hyvin. Flash-tuelle ei ollut mitään tarvetta.
2) Spotify
3) Näppärän kokoinen yhdellä kädellä käytettäväksi.
4) Hintahaarukka about 100-200e.
...noihin kriteereihin matchasi aika moni halvempi Android-luuri ja sitten tämä Lumia 610. Sammyn halvempia Androideja, mm. Galaxy Y, Galaxy mini ja Galaxy Ace tais olla ihan kädessä testissä useampaan otteeseen. Osassa niistä häiritsi hintsun verran liian pieni näyttö, osassa vain "joku muu juttu". Siis ostajaa, ei niinkään allekirjoittanutta.
Nyt kun luuri on ostettu ja olen itsekin sitä testaillut aika laajasti, voisin sanoa, että se mitä käyttiksestä täältä löytyvään Nokia Lumia 800:een kirjoitin, pätee edelleen tähänkin. Käyttis on oikeasti hyvä.
Hieman teknologiaa inhoavan ihmisen suhtautumisesta kertoi kuitenkin se, että avokki totesi tämän olevan "hauskin puhelin mitä hän on käyttänyt", kun taas monta muuta älyluuria kokeilleena hän on lähinnä tuhahtanut ja todennut, ettei jaksa opetella noiden käyttöä. Symbianissakin "älypuhelinkäyttö" tarkoitti käytännössä sitä, että hänellä oli puhelin, jolla voi soittaa, tekstata ja sen lisäksi siinä oli Spotify. Thats it.
Itse luurista:
+Windows Phone, kuten Lumia 800 -arviossani
+muotoilu. Kuvasta katsottuna olin sitä mieltä, että luuri on ihan pirun ruma. Mutta livenä, toi on oikeasti nätti puhelin.
+build quality. Edelleen, nokialaiset eivät yleisesti ottaen nitise, eivätkä natise.
+erilliset napit kameralle, volumelle ja näppäinlukolle.
-muistin vähyys rajaa osan softista ulos, mm. Angry Birds ja Nokia TV eivät toimi.
Lisämainintana sanoisin, että akun vaihdettavuus oli yllätys. Itse en tuota näe oikein myyntivalttina, en ole koskaan vaihtanut luuriin akkua -- taino, Nokia 2110:n jälkeen -- mutta joillekin tuo voi hyvinkin olla ihan myyntivaltti. Eli akun voi irrottaa kuten "wanhoissakin" Nokialaisissa.
Hyvä puhelin. Jos hinta laskee vielä tuonne alle 150 euron, tästä voi tulla hyvinkin "koko kansan puhelin". Nykyisellä about 185e hinnallakin erittäin hyvä ostos.
Jahas, pientä pika-arvostelua 3pv intensiivisen testikäytön jälkeen, johon kuului mm. tolkuton aika lentokentällä istuskelua, joten aikaa testaukseen oli ihan mukavasti :-)
Pohjatietona sen verran, että nykyinen puhelin on muinainen N97, mutta luonnollisesti parin viime vuoden aikana on tullut testattua yhtä jos toistakin kosketusnäyttöpuhelinta. Nyt alkaa olemaan aika pikkuhiljaa vaihtaa ysiseiska johonkin modernimpaan härveliin -- ja kun valmistajat eivät tunnu QWERTY-huippupuhelimista juuri enää perustavan, testiin päätyi puhtaita kosketusnäyttöpuhelimia.
Eli isoin rutina puhelimen suhteen onkin QWERTYn puute, mutta sitä nyt ei oikein voi miinukseksi laskea, kun puhelinta kerran ei sellaisena myydä :-)
Softapuolta en kauheasti kartoittanut, muutakuin sen, että itselleni tärkeimmät softat löytyivät -- Sports Tracker, Spotify, hyvä selain, hyvä navigointi ja tietysti Angry Birds ;-) Pikaviestimet on integroitu suoraan puhelimeen, mm. Facebook Chat pelaa täydellisesti viestikeskuksen kautta [i](aiheesta lisää myöhemmin)[/i], ainoa nägi oli muinaisen ICQ-verkon tuen natiivipuute, mutta tuohon pitäisi tulla parannusta lähiaikoina.
WinPho -käyttiksen ehkä hienoin piirre on sen täydellinen integroituminen kaikkiin sosiaalisiin verkkoihin, ihan kaikella tasolla. Kontaktilistat matchaytyvät sosiaalisiin verkkoihin suoraan, osoitekirjan käyttäjänimen alta löytyvät ko. käyttäjän laatamat kuvat FB:stä, Flickeristä, jne... uusimmat statusupdatet, viestihistoria ko. käyttäjän kanssa, oli sitten kyseessä tekstarit, FB Chat tai muu kommunikaatio.
Viestipuolella toi integroituminen loistaa parhaiten. Jos käyttäjä on vaikkapa käytettävissä Facebookissa, lähtevät viestit oletusarvoisesti FB Chatin kautta. Jos taas käyttäjä ei ole missään "langalla", viestit lähtevät tekstareina. Tästä huolimatta koko keskusteluhistoria näkyy yhtenä "flowna", eli viestien lähetystapa on epäoleellinen, ainoastaan se keskustelu on tärkeää.
Näyttö on hyvä. Siis oikeasti hyvä. Okei, pikseleitä ei ole niin paljoa kuin joissain kilpailijoissa Android-puolella tms, mutta näytön laatu, mustan tasot, katselukulmat, jne ovat aika huikeat näin puusilmän näkökulmasta. Näyttö ei mustana ollessaan erotu juuri lainkaan itse laitteen muusta raknteesta, vaan näyttää jatkuvan koko etualan osalta.
Toinen iso plussa on rakenne. Aika harvoin on ensimmäisen iPhonen jälkeen tullut puhelinta vastaan, joka kädessä ollessa vain tuntuu sellaiselta, että "tän mä haluan". Ja se on aika paljon pelkästä fyysisestä fiiliksestä tekniselle laitteelle. Tulee taas mieleen se, että Nokia ihan oikeasti osaa tehdä laadukasta build qualitya, aina osannut, vaikka muutama aivopieru historiaan tuollakin saralla on mahtunut. Puhelimella sai useammalle Android ja iOS-laitteen omistajalle ihan käteen lyömällä "wow"-efektiä juurikin tuosta syystä. Iso peukku :-)
Isoin rutina tulee oikeastaan siitä, että puhelin ei wanhaan Noksu-tyyliin enää toimi massamuistilaitteena koneeseen kiinni tökättäessä. Eli aina pitää kaikki tehdä hallintasoftan kautta (Zune). Muistikortille en itse hirveästi käyttöä näe, kun musat kulkevat Spotifylla, mutta ymmärrän sen puutteen ongelmaksi osalle jengistä.
Käyttis on hyvä, mutta sen isoin ongelma on hieman väkisin väännetty moniajotapa. Lähinnä siis softien "tappaminen" taustalta on tehty ihan naurettavaksi. Back-napin hakkaaminen yksi kerrallaan softissa on jotenkin päätä hajottava kokemus. Sinänsä tuota tuskin tarvisi tehdä, mutta jotenkin sitä akkua säästääkseen haluaa aina tappaa turhat softat taustalta. Muutenkin sovellusten moniajon hallinta on se isoin valituksen aihe itse käyttiksessä ja tuossa MS:llä riittää työsarkaa. Ei tuo mitään ongelmaa normikäytössä aiheuta, eikä oikeastaan vaikeuta luurin käyttöäkään mitenkään, mutta on vain vähän nuijasti tehty.
Napit, näytön sulkeminen, kamera, latausjohdon suojaläppä, jne ovat hyvin tehtyjä ja IMO toimivat ihan niinkuin pitääkin. Akun vaihdon mahdottomuus ei ahdista -- olen viimeksi akun vaihtanut 2110i:hin vuonna 1997, sen jälkeen ollut hiljaisempaa.
Nokian navigointi toimii kuin junan vessa ja GPS-signaali tuntuu löytyvän vaikka kellarista, joka on aika mahtava kokemus N97:n ja parin modernimmankin puhelimen jälkeen. Sitä en voi vain käsittää, että mihin kävelynavigointi on kadonnut.. eli jos näet sen jonkun jampan kävelevän Länsiväylän viertä puhelin kädessä, se todennäköisesti navigoi kävellen töihin..
Yhteenvetona.. Jos haluaa vaihtoehtoja Samsungin tekemille ziljoonalle Galaxy-variantille, hakee vähän erilaista lähestymiskulmaa käyttikseen ja ennenkaikkea haluaa puhelimen, josta tulee Hyvin Tehty[tm] -olo, on Lumia 800 tosi hyvä valinta. Jos ET käytä yhtään ainoaa sosiaalista mediaa ja mielestäsi internet puhelimessa on vähän höntti idea, tämä ei ole oikeasti sinua varten, mutta ei kyllä ole mikään muukaan nykyaikainen älypuhelin :-)
Pirun hyvä puhelin. Parantamisen varaa toki on, mutta jos pitäisi vaikka uusimman iPhonen ja tämän välillä valita, niin tukisin suomalaista ja ottaisin tämän.
Pojalle hommasin ekaluokan aluksi pikkumiehen ensimmäiseksi puhelimeksi, joten kokemuspohja ei ole arkipäiväisessä käytössä omakohtaisesti, lähinnä kerran - pari viikossa näpelöineenä ja pojan palautteeseen pohjautuen.
Eli alkuun summaryna, Series 40 -luuri kyseessä, halpa sellainen, mutta josta löytyy OK kamera ja 3G-yhteydet, joka on tämän hintaluokan vehkeissä todella harvinaista.
Puhelin on perusnokialaisen tapaan jämäkän oloinen -- mikään kohta ei nitise eikä natise, kuten <100e aasianihmeissä yleensä on tapana. Näppäintuntuma on hyvä ja eniten yllätystä ehkä aiheutti puhelimen keveys, luuri on oikeasti todella kevyt kädessä.
Akkukesto on ollut hyvä, laturin nokassa yleensä 1-2 kertaa viikossa, vaikka tuskin tarvisi niinkään usein ladata. Toki puheluita tulee vielä todella harvakseltaan, tyyliin 2h/vko aivan maksimissaan, tekstareita kourallinen, datakäyttöä ei lainkaan ja mukanatulevien pelien pelailua ehkä 1-2h/vko.
Käyttöliittymä on mennyt selkeästi enemmän Symbianin ja älypuhelinten suuntaan sen koommin kun Series 40:stä olen viimeksi käyttänyt. Jotkut jutut on pitänyt hieman mutkan takaa opetella, mutta jotkut jutut, kuten tekstiviestin lähetys ja vastaanottajien valinta, ovat aika loogisia ja elämää helpottavia, kun niihin pääsee sisälle.
Kamerassa ei ole kuvausvaloa tai salamaa, joka on ehkä isoin miinus tuollaisessa seitsemänvuotiaan puhelimessa, eli sisällä otetut kuvat ovat aina tuhruisia ja tummia vaikka kamera muuten onkin varsin hyvä, etenkin viidenkympin luuriin.
Pikaisena yhteenvetona sanoisin, että jämäkän oloinen puhelin, joka sopii ala-astelaiselle hyvin puhelimeksi. Suosittelen puhelimeksi myös ihmisille, jotka eivät pelkää ihan kamalasti tekniikkaa, mutta joilla ei ole mitään mielenkiintoa älypuhelimiin tms. Tämä siksi, että Series 40:n nykymalli ei toimi aivan täysin teknopelkoisille ja/tai vanhuksille, koska joihinkin valikoihin voi "eksyä" suht helposti, jos lähtee kaivelemaan valikoiden syvyyksiä. Myös alkuvaiheen kustomointi kannattaa miettiä, eli mitä 2 toimintonappia tekevät päänäytössä -- jos puhelimella vain soittaa ja tekstaa, kannattaa em. toiminnot siirtää suoraan pikanappien taakse, jolloin puhelimen käyttö on kuitenkin teknopelkoisillekin suht pala kakkua.
Eiköhän tällä ekaluokka mennä :-)
Plussat:
+Jämäkkyys
+akkukesto (varauksin, ei paljoa kokemusta)
+hyvä kamera hintaisekseen
+Series 40 selkeys
+MP3-toisto
+muistikorttituki
+halpa hinta
+microUSB-liitäntä
+standardi kuulokeliitäntä
+voi ladata sekä microUSB:n kautta että "pienipäisellä" Nokia-laturilla
Miinukset:
-Salaman puute (ymmärrettävää hintaan nähden)
-IMO vaatii pientä asetusruuvausta ennen käyttöönottoa, että saa tehtyä oikeasti helppokäyttöiseksi
Puolisen vuotta nyt käytössä, vähän mixed bag ollut ostoksena. Okei, hinta oli halpa, muttamutta... Yksi ihmeellisyyksistä liittyy siihen, että vaikka tässä on 1Gbps Ethernet JA USB, ei laite voi olla kuin jommankumman kautta kytkettynä mihinkään.
Toinen valitus tulee siitä, että 1Gbps Ethernet ei todellakaan ole 1Gbps nopeuksinen, vaan filesiirrot ovat ihan selkeästi hitaampia gigaisessa lähiverkossa kuin USB:n kautta tähän pönttöön -- tai gigaisen LANin yli esim. toisessa koneessa kiinni olevaan tietokoneeseen.
Kolmas rutina koskee tuota laitteen päällemenoon ja sammumiseen tarvittavaa aikaa, joka on jossain absurdin ja käsittämättömän välillä. Siitä, kun kovalevy käynnistetään takanapista, menee helposti 3-5 minuuttia ennenkuin levy on käyttökunnossa, oli se sitten LANin tai USBin kautta kytkettynä toimintaan. Eli ei mikään hätäisen miehen vehje missään nimessä :-)
Plussaa hinnasta ja siitä, että hitaudestaan huolimatta tekee sen mitä pitääkin, eli toimii halpana verkkolevynä, johon voi nätisti tipauttaa leffat, kuvat, jne katsella verkon yli vaikka olohuoneesta jos niikseen menee. Samoin iso plussa tuosta, että vehje toimii myös "printteriserverinä", eli edessä olevaan USB-porttiin voi lätkäistä tavallisen tulostimen kiinni ja sen jälkeen ko. tulostinta voi käyttää kaikilta verkossa olevilta tietokoneilta.
Niin ja plussaa siitä, että asetuksista saa sen sinisen valon kokonaan pois päältä :-)
Suosittelen perus-verkkokovalevyksi, jos et tarvitse hirvittävästi tallennustilaa ja oikeasti n. 100Mbps yhteysnopeus riittää. Pelkäksi USB-kovalevyksi en suosittele käynnistymisen hitauden vuoksi -- ja tietty siksi, että maksat tässä verkko-ominaisuuksista turhaan, jos haluat vain USB-levyn. Jos taas budjettia on käytössä ja havittelet verkkokovalevyä, osta joku oikea NAS.
Hassua arvostella muinaismuistoläppäri, mutta nytkun tuota on siirtämässä "surffilautakäyttöön", niin mikäjottei. Aikoinaan, vuonna 2005 tms, taisi olla ensimmäisiä Turion 64 -pohjaisia läppäreitä, ainakin Acerilta.
En nyt varsinaisesti suorituskykyä arvioi, se oli aikoinaan, puoli vuosikymmentä takaperin ihan ok tasolla prosessorin suhteen, mutta ei tietenkään voi verrata nykyprossuihin millään tavalla.
Kannettavana suht ok, mutta kärsii muutamista aika radikaaleista ongelmista:
-lämpökuorma aiheuttaa sen, että ihan normikäytössäkin tuulettimet "huutavat" lähes jatkuvalla syötöllä
-integroitu näytönohjain ei sisällä lainkaan omaa muistia, vaan koneen RAM-muistia pitää allokoida näytönohjaimelle, joka kutistaa käytössä olevaa muistimäärää rankasti.
-näytönohjain on selkeästi läppärin hitain osa ja samalla pullonkaula, myös vuoden 2005 mittapuun mukaan.
-näytönohjaimessa ei riitä kykyä käyttämään esim. läppärin omaa näyttöä ja ulkoista näyttöä yhtäaikaa, eli mikään alkeellinenkaan dual monitor -viritys ei onnistu.
-15.4" näytölle 1024x768 paneeli on yksinkertaisesti nykyaikana liian pienellä resoluutiolla varustettu.
-akku heikkenee aikalaiskannettaviin verrattuna paljon nopeammin, viimeiset 3-4v kannettava on ollut käytännössä siirrettävä, koska akku ei ole enää kestänyt kuin max. 5-15min käyttöä ilman verkkovirtaa. Alunperin akun speksit ovat olleet 3h akkukesto, mutta siihen ei päästy edes alkuaikoina. Verrokkina samanikäinen HP, jossa akun kesto on noin puolittunut, tässä tippunut 90%.
-Bluetoothin puute.
-Acerin ikiongelma, eli laitteen fyysinen rakenne on erittäin vähän luottamusta herättävä - kone nitisee ja natisee muovisesti ja on tehnyt sitä aivan alusta asti.
Perushalpaläppäriksi sinänsä ok, mutta ongelma onkin se, että tämä läppäri EI ole aikanaan ollut halvimmasta päästä :-)
Aika hirveää jätettä laadun suhteen. Toimii DSL-modeemina ja WLAN-tukiasemana ihan ok, mutta tuo LAN-porttien toiminta on ollut vuosien ja vuosien ajan enemmän kuin epävakaata. Voitaisiin käytännössä sanoa, että vaikka laitteessa on 4x100Mbps LAN-portteja, voi kiinteällä Ethernet-piuhalla olla purkissa korkeintaan yksi laite kiinni. Jos toinen laite on kiinteästi LANissa kiinni, alkaa uskomaton verkontiputusruljanssi, suht randomilla aikavälillä ja ihan säkästä kiinni, kumpi 2 koneesta tipahtaa vai tipahtavatko molemmat.
Tähän vielä lisäisin sen, että toisinaan myös tilanne, että vehkeessä on vain ja ainoastaan yksi kone LANilla kiinni, saattaa LANissa oleva kone vain "kadota" verkosta. Ja tuota tapahtuu about kaikkien koneiden kanssa, tusinalla eri Ethernet-kaapelilla testattuna, joten ongelma on aikalailla tasan varmasti Zyxelissä, ei käyttäjässä :-)
En suosittele, seuraavaksi modeemi-routeriksi tulee kyllä tasan varmasti jotain muuta kuin Zyxel.
Parin viikon käyttökokemus takana ja ei oikeastaan mitään pahaa sanottavaa. Perinteinen HP:n kalliimman pään bisnesläppäri: nätti ulkokuori, todella, todella jykevä "build quality" mielikuva ja kaikki toimii niinkuin pitääkin.
Oma läppäri on jälkicustomoitu 8GB muistilla ja sisäisellä Intelin 320 -sarjan 80GB SSD-levyllä, joten ihan täsmällistä suorituskykykuvaa ei pysty antamaan ostetun laitteen spekseihin verrattuna, mutta kyllähän tuo i7 pyörittää nätisti ihan kaiken ja ylikin :-)
Kaikenkaikkiaan, varmaa HP:n high end bisnesläppärin fiilistä alla. Jos haluat laitteelta hyvää fyysistä kestävyyttä (ei nitise, eikä natise - ja pysyy todella, todella viileänä desktopkäytössä) ja raakaa tehoa, ainakin toistaiseksi voin vain kehua.
Noniin, kaksi viikkoa takana kulttuurishokkia ja aika antaa Humaxin wboxille oma tuomioni.
Pohjatietoa sen verran, että olen käyttänyt Saksasta ostettua satelliittipuolen Topfield TF5000PVR:ää vuoden 2005 alusta lähtien eli tätä kirjoitettaessa yli kuuden vuoden ajan samaa digiboksia. Syynä vaihtoon oli se, että maksukanavien katselu alkoi jäämään nolla-asteelle, joten päätin luopua satelliitista ja siirtyä kaapelitelevision peruskanavien varaan. Eli Toppyyn ei tullut mitään vikaa ja se on edelleen itselleni se "mittatikku" mihin muita digibokseja vertaan.
Jonkinlaiset pääpointit fiiliksistä parin vkon jälkeen:
+ wboxin käyttöliittymä on oikein smooth, hyvin suomennettu ja toimii ihailtavan nopeasti -- ja on pääosin varsin looginen, kunhan muutaman perusjutun oppii. Käyttöliittymä on monessa suhteessa Topfieldiä parempi.
+ EPG on hyvä. Tämä pelotti etukäteen ihan tajuttomasti, koska Topfieldissä sen oman, täysin hirvittävän, EPG:n pystyi vaihtamaan toiseen koska halusi ja Humax taas ei tue mitään ulkoisia softia. Muttajoo, EPG on hyvä. Ei ehkä ihan loogisin mahdollinen, mutta hakkaan kevyesti keskivertoinsinöörin EPG-viritykset mitä monesti näkee :-) Niin ja EPG on myös nopea.
+ ajastusten ohjelmointi, ohjelmien etsiminen EPG:stä hakusanalla ja lisääminen ajastuksiin, jne toimii juuri niinkuin pitääkin.
+ koko boksi on yksinkertaisesti nopea käyttää. Mitään turhia viiveitä ei esiinny oikeastaan missään.
Ja sitten ne rutinat...
- mukanatuleva kaukosäädin on ihan hirveä lelu. Muovinen pilipalihalpahalli lelu, joka ei ota välillä edes metrin päästä suoraan boksiin osoittamalla -> onneksi sain pari vkoa aiemmin Logitechin yleiskaukosäätimen. Logitechin kanssa mitään kaukosäädinongelmia ei ole, ei minkäänlaisia. Eli käytännössä voin sanoa, että erillinen kaukosäädin kannattaa lisätä wboxin ostohetkellä hintalappuun mukaan.
- tallennettujen tiedostojen editointi suoraan boxilla ei ole mahdollista, ollenkaan. Tämä oli/on ihan järkyttävä uutinen itselleni, kun olen tottunut silpomaan mainokset, jne pois suoraan boxilla ja pitämään kaiken kaman siellä "jemmassa" ilman että tarvitsee käyttää tietokonetta mihinkään kevytmuokkaukseen. Paha, Paha puute itselleni, joka tulee varmasti tulevina kuukausina olemaan aika paljon suonenpullistumista aiheuttava juttu..
- Aivan käsittämätön bugi ajansiirrossa. Jos huomaat yhtäkkiä, että kanavalta, jolla juuri olet, onkin alkanut ohjelma/leffa jonka haluaisit kokonaan talteen, normaalisti huokaiset helpotuksesta, kelaat timeshiftillä leffan alkuun ja painat tämän jälkeen "REC" ja homma toimii. Eipä toimi. Timeshiftiä voi käyttää ihan ok, mutta jos haluat nauhoittaa, nauhoittamisen aloitus onnistuu vain "Live" kohdasta. Eli tuossa em. tapauksessa mitään ei ole tehtävissä, voit korkeintaan vain katsoa ohjelman loppuun sillä istumalla, et nauhoittaa sitä.
- Toinen samaan aiheeseen liittyvä ongelma. Katsot vaikka klo 20:00 alkanutta ohjelmaa ja pistät sen "paussille" klo 20:30 ja käyt jääkapilla. Palaat takaisin telkkarin ääreen ja jatkat katsomista. Onnistuu. Mutta sinulla on klo 21:00 alkava ohjelma pistetty ajastuslistaan -> kun kello tulee klo 21, alkaa tuo em. ajastus ja timeshift loppuu ja heittää sinut live-kuvaan, eli missaat tuon jääkaappireissun verran ohjelman lopusta. Etkä voi enää kelata takaisin.
Nuo ajansiirtoon liittyvät ongelmat ovat aika deal killereitä ja jos olisin niistä tiennyt, olisin todnäk harkinnut boksin ostoa pariin kertaan. Toki jos timeshiftiä ei harrasta, niin nuo eivät haittaa.
Bugeista huolimatta neljän tähden boxi tähän mennessä, todnäk paras tallettava HD-digiboksi markkinoilla tällä hetkellä ja on oikeasti ihan pirun hyvä digiboksi. Jos nuo bugit joskus korjattaisiin, sanoisin, että on saletisti "viiden tähden" boksi, mutta huhut kertovat, että Welho ei ole aikeissa päivittää boksin firmistä. Koskaan. Mikä on aika nuija päätös, IMO.
Tulipas ostettua tuossa muutama viikko takaperin "tuumia olohuoneeseen", kun tätä töllöä irtosi 699 euroon -- nyt näyttää tätä kirjoitusta kirjoittaessa hinta laskeneen tuosta vielä lähes satasen alaspäin.
Okei, eli 3 viikon -- ja sitä ennen parin viikon taustatutkimuksen -- perusteella fiilikset ovat erittäin positiiviset. Aivan eka viikolla plasman paneeli tuntui olevan vähän herkempi "haamukuville", eli kanavalogo jäi näkyviin mustaan näyttöön hetkeksi ja leffoja katsottaessa ylä- ja alareunan palkit olivat aavistuksen tummemmat minuutin ajan leffan jälkeenkin, kun vaihtoi täyskuvalähetykselle. Nyt 3vkon jälkeen tuntuu, että tuo haamuilu on loppunut -- onko sitten kyse oikeista kuvatason säädöistä vai oppiiko paneeli jotenkin, sitäpäs en tiedä :-)
Kuvanlaatu on, parin englanninkielisen pitkän ja asiantuntevan arvostelun ja oman ei-kovinkaan-hifi-silmän mielestä aika lähellä "jumalattoman hyvää". Musta on mustaa, eikä LCD-tyyliin sinnepäin ja plasman taipumus "pehmentää" kuvaa toimii hyvin SD-materiaalissa. Kuvan oikeat asetukset löytyvät aika nätisti LG:n kuvansäätötyökalun avulla, joka siis löytyy suoraan TV:n valikoista.
Liittimiä voisi olla ehkä hieman enemmän -- 2kpl SCARTteja, 2kpl HDMI:tä, komposiitti ja komponentti. Mutta toisaalta tämän hintaisessa televisiossa jostain on pakko säästää -- tässä tapauksessa onneksi noista liitännöistä, eikä niinkään kuvanlaadusta.
Käytössä on sisäinen DVB-C -viritin, joka toimii kuten pitääkin. Ja vielä virittimelle pisteet siitä, että kun televisiosta tulee 4:3 -kuvasuhteen kuvaa, osaa töllö "jatkaa" tekstitykset silti koko kuvan alueelle, eikä jätä reunan tyhjiä alueita käyttämättä.
Reunan tyhjistä alueista pakko sanoa sellainen pieni wtf havainto, että kun LCD- ja putkitöllöissä tuo 4:3 -kuvasuhteen tyhjä tila on mustaa, näyttää ainakin LG:n plasma täyttävän sen harmaalla :-)
Televisiossa on lisäksi USB-liitäntä ja sen kautta tuki mediatoistolle. Toistaiseksi tuo sisäinen mediatoisto on aika kiltisti toistanut kaiken mitä olen sille heittänyt -- SD-tasoista DivX:ää ja XviDiä, HD-tasoista MKV:ta, jne. Niin ja tekstitkin toimivat, ainakin irto- .srt -muodossa.
Televisio on suoraan ikkunaseinää vastakkaisella seinällä, mutta ainakaan näin talviaikaan heijastukset, jne eivät ole olleet mikään ongelma.
Sen verran kannattaa kiinnittää ostettaessa huomiota, että 50PK350 ja 50PK350N ovat ihan sama televisio, mutta "N-mallissa" on DVB-T / DVB-C -hybridiviritin meikäläisiin oloihin tarkoitettuna. Tosin valtaosa myynnissä olevista 50PK350 -malleista näyttävät olevan nekin aina tuota "N-versiota", vaikkei sitä ole erikseen mainittukaan. Ihan vain yleisenä vinkkinä.
Mutta summa summarum, mikään kultasilmä en televisioiden kanssa ole, mutta näin SD-televisiolähetyksiä, DVD-elokuvia ja HD-videoita laitteella muutaman viikon katsoneena olen ollut oikein tyytyväinen ostokseeni. Käyttöliittymä ja käytettävyys on hyvää LG:n laatua ja televisio on kokoonsa ja kuvanlaatuunsa nähden IMO ihan naurettavan halpa.
Noin kuukauden käyttökokemuksen jälkeen varsin hyvä fiilis kaukosäätimestä. Säätöjen mahdollisuus on varsin loputon, joten oletusarvona päälle vääntyviä asetusrimpsuja pystyy muokkaamaan suht hyvin -- viiveitä eri laitteiden päällekytkemisessä, jne. Myös omat tarpeet vaativat yleensä räätälöintiä -- esim. tekstitelevisionappia ei yleensä "perusnappeihin" lasketa, joten sen joutuu konfiguroimaan haluamalleen napille hallinnointisoftasta, jne. Eli säätöä ja mielenkiintoa homma vaatii, mutta kun asetukset kerran saa pakettiin, ei ruuvausta enää tule.
Windows-pohjainen hallinnointisofta on aluksi hieman sekavan oloinen, mutta aukeaa suht nätisti, kun sitä hetken on käyttänyt. Laitetietokannasta on löytynyt tähän mennessä ihan kaikki -- 15v wanha muinaismuisto-putkitelevisio, 2vkoa wanha plasma, 8v wanha Sonyn putkitöllö, 8v wanha DVD-soitin ja jopa Popcorn Hour.
Help-toiminto on ollut tarpeen "opettaessa" kaukosäädintä tavoille, kun jotkut laitteet eivät ole ihan ekaksi suostuneet esim. menemään pois päältä. Parin päivän jälkeen joko omistaja tai kaukosäädin on oppinut oikeille tavoille :-)
Ainoa miinus oikeastaan heilahtaa siitä, että oletuksena näytössä näkyvien toimintojen ("katso televisiota", "katso elokuva", jne) järjestystä en ole onnistunut vaihtamaan (nyt näkyy tyyliin "katso DVD" ja "katso wanha tv" oletusarvona ja vasta "kakkossivulla" on ne tärkeämmät kuten "katso televisiota" ja "katso leffoja popparilla").
Akkukestosta en osaa vielä hirveästi sanoa, mutta toistaiseksi ei ole alkanut rutisemaan siitä mitään -- latasin joulunpyhinä täyteen ja sen jälkeen ei ole laturia nähnyt.
Vaikka oma härvelirepertuaari ei kovin kaksinen olohuoneessa olekaan -- tallettava digiboksi, plasma, DVD-soitin ja Popcorn Hour -- on jo neljänkin kaukosäätimen vaihtuminen yhdeksi ollut aika huojentava kokemus. Eli jos jaksat ruuvata pari viikkoa asetuksia "vimpan päälle", käytät muutakin kuin television sisäänrakennettua viritintä ja haluat kaukosäädinvuoren tilalle yhden kaukosäätimen, niin ainakin omalta osaltani annan pisteet tälle Logitechin mallille.
Tuli ostettua puolitoista vuotta takaperin kesälomareissulla ns. hetken mielijohteesta wanhan Canon Powershot S50:n tilalle.
Toiminut peruspokkarina oikein hyvin, kuvanlaatu on tasaisen varmaa Canonin Powershot -sarjan tasoa, käyttöliittymä tavallinen Canonin käyttöliittymä, akkuja kuluttaa suht maltillisesti ja on näppärän kokoinen mukana kuskattavaksi (vaikkei toki mitään Ixus -tasoa olekaan). Ainoa miinus tulee oikeastaan samasta, josta kaikki pokkarikategoriaan kuuluvat kameran kärsivät, eli käynnistymisen suhteellisesta hitaudesta, fokuksen löytämisen viiveestä ja sarjakuvauksen hitaudesta -- ongelmia jotka tulevat lähinnä eteen silloin kun yrität kuvata vaikka futismatsia, liikkuvia lapsia tai juoksevia koiria :-)
Tyttäreni sai tämän joululahjaksi pari vuotta takaperin. Puhelin on sinänsä ihan OK S40-luuri, akkukesto on hyvä, näppäintuntuma on ja rakenne Nokia-tyyliin jämäkkä.
Parit valituksen aiheet tulevat silti.. Luurissa on microUSB-liitin, mutta sitä ei voi käyttää lataukseen, ainoastaan tiedonsiirtoon, jonka takia pitää reissussa roudata vielä wanhemman mallin "pientä pyöreäpäistä" Nokian laturia mukana. Samaan "oudot liitännät" sarjaan lisäisin 2,5mm kuulokeliitännän, joka vaatii käytännössä aina joko adapterin normaaleille 3,5mm liitännällä varustetuille kuulokkeille.
Toinen valitus tulee näppäimistön hajoamisesta, eli näppäinlevy on nyt kahteen kertaan pitänyt käyttää huollossa -- joka on sinänsä aika kryptistä, kun näppäimet ovat kuitenkin "simpukan kannen" alla piilossa. Tiedä sitten miten tyttö tuota luuriaan kohtelee :-)
Kolmas valitus tulee muutamasta kryptisestä softabugista, mm. kannen näyttö jää aika ajoin "päälle", vaikka ko. taustavalo on asetuksista nimenomaan ruksittu pois päältä.
Kaikenkaikkiaan pienine puutteineen tuollainen "kivan näköinen ja suht jämäkkä peruspuhelin", mutta jossa on muutama bugi, ikävä valikoima liitäntöjä ja heikosti käyttöä - ainakin meidän perheessä - kestävä näppäinmatto.
Vaikka hinta kirpaisi sydäntä aika pahasti tuossa muutama kuukausi takaperin, on tämän SSD-aseman osto ollut kyllä yksi parhaista päätöksistä erittäin pitkään aikaan.
Mitään varsinaista vertailupohjaa ei muihin SSD-asemiin ole, kuin Toms Hardwaren vertailujen muodossa, mutta niin tai näin, boottilevykäytössä olen kyllä tullut ihan täydellisesti SSD-käännynnäiseksi aseman oston myötä. Täysin virittämätön/optimoimaton Windows 7 Pro boottaa napin painamisesta siihen, että kaikki kamat on ladattu ja desktop täysin valmiina, reilussa 30 sekunnissa. Ja koko homma täysin äänettömänä.
Uskoisin, että jos desktop-käyttö on tietokoneen pääasiallinen käyttötapa, saisi useamman vuoden wanhaankin koneeseen aika muhkean tehoboostin vaihtamalla boottilevyksi SSD:n, sen verran vakuuttavaa tekniikkaa tuntuu olevan.
Tämä nimenomainen X25-M Gen 2 on pärjännyt aika hyvin kaikissa testeissä ja vertailuissa ja nyt asemaa näyttää saavan jo alle kahden sadan. Suosittelen kyllä pukinkonttiin, jos hinta ei ole este :-)
Popcorn Hourin ensimmäisen generaation laite on ollut tehokäytössä nyt parin vuoden ajan, videolähteenä joko säilötyt DVD-levyt .iso -muodossa tai .mkv -tiedostoina.
Tähän asti käytännössä kaikki testattu materiaali on pelannut kuin junan vessa, oli sitten .mkv, DivX tai DVD-image. Ainoat nägit toistossa ovat liittyneet yleensä jotenkin kummasti talletettuihin tekstitystiedostoihin -- tai tekstityksiin, joissa synkronointi on aivan pielessä. Eli VLC:n tai MPC:n tasoiseen automaattiseen tekstitysten synkronointiin ei Poppari pysty, mutta jos tekstit matchaavat videoon ongelmia ei ole.
Ainoa isompi valittamisen aihe liittyy aivan karmeaan käyttöliittymään, joka on siis oikeasti jonkin kiinalaisen insinöörin pojan vapaa-aikanaan 5minuutissa kyhäämä viritys. Okei, löytää sieltä kaiken, mutta kaikenlainen sulavuus tai käytön helppous on kyllä karsittu aika tehokkaasti pois. Ajaa asiansa, mutta siitä tulee silti se väistämätön yhden tähden tipautus kokonaisarvosanasta.
Toinen selkeästi pienempi rutina -- jossa vertaan laitetta lähinnä alkuperäisen Xboxin XBMC:hen -- tulee .rar -tiedostojen sisällä olevien videoiden toiston puutteesta. Eli jos videot tai musat ovat .rar -paketissa, ne pitää purkaa sieltä ennenkuin Popcorn niitä suostuu "syömään".
Firmispäivityksiä napsuu vieläkin, joka on oikein hyvä juttu, vaikka tätä originaalia Popcornia ei enää edes tehdä. Jos käytettynä jostain halvalla saat, suosittelen ostamaan.
Aavistuksen sekavan oloinen aluksi, mutta kun hiffaa configuraatioiden luomisen, on tämä ilmainen VPN -client aika näppärä softa. Tämän avulla on tullut kehitettyä etänä verkkosivuja jo muutaman vuoden ajan.
Pitkän linjan ICQ-mies siirtyi hiljattain tähän Portable-versioon "perinteisestä" Mirandasta. Tärkein syy oli se, että Miranda IM Portablen kanssa pystyn käyttämään kaikkia pikaviestiverkkoja Dropbox -hakemistossa olevalla pikaviestimellä. Suomeksi: Kaikki kontaktit ja keskusteluhistoriat ovat verkkolevyllä, joten pääsen koko historiaan käsiin niin töistä, läppäriltä kuin kotoakin.
Ainoa nägi on se, että profile.dat -tiedosto Dropbox-hakemistossa "lukittuu", eli Miranda pitää sulkea minuutti-kaksi ennen koneen sulkemista, jotta Dropbox ehtii synkronoida tiedoston verkkoon.
Aivan loistava softa ja palvelu. Erilaisia verkkojakopalveluita on ollut varmaan sen 15 vuoden ajan, mutta Dropbox on kyllä kaikessa suhteessa omasta mielestäni paras. Homma vain "toimii" ja ilman säätämistä, nopeudet ovat hyvät, LAN-haistelu on hieno lisä ja koko systeemi on täynnä suht hienosti loppuun saakka ajateltuja lisäominaisuuksia.
(arvostelu on kirjoitettu jollain muulla kielellä)
Pakko nostaa hattua tälle softalle. Olen elämäni ja urani aikana käyttänyt vuorta erilaisia tietokanta-frontendejä, niin kaupallisia, open source-softia kuin web-pohjaisiakin virityksiä ja loppujen lopuksi käytön helppoudessa ja joustavuudessa eivät edes tuhansia euroja maksavat tietokantatyökalut ole päässeet samalle viivalle kuin HeidiSQL käytön helppoudessa.
Okei, varsinaisen dba:n työkaluksi HeidiSQL ei ehkä ole paras mahdollinen, jos duunina on lähinnä seurata kantojen kuormitusta ja löytää pullonkauloja. Mutta taas kantasuunnittelua, jne tekevälle Heidi on aivan loistava työkalu (ainoana puutteena sanoisin tietokannan rakenteen graafisen esitysmallin puuttumisen).
Olen jo aika pitkät horinat puhelimesta kirjoitellut Puhelinvertailu.com:n sivuille, joten listailen vähän lyhyemmin tässä pääpointit. Omana kännykkäpohjana siis pari vuotta N80 -käyttöä, sitä ennen 3650:aa pari vuotta, tuossa rinnalla nyt pari vuotta iPod touch "surffilautana" -- ja testauskokemusta lukemattomista luureista muutenvain.
Eli, N97 lyhyesti, plussat:
+ verkkoselailu erittäin sujuvaa ja nopeaa. Vakioselain pätkii omasta mielestäni monessa suhteessa iPhonen selaimen, niin nopeudessa kuin käytettävyydessä. Ainoa iso miinus tulee kankeasta zoomauksesta.
+ qwerty-näppis mahdollista ihan oikean nettikäytön, forumeille postaamisen, jne. Hakkaa virtuaalinäppäimistöt satanolla.
+ nopeat yhteydet, jotka toimivat kuin ajatus. "3,5G" on käytössä lähes aina ja netin käyttö on likipitäen yhtä nopeaa kuin WLANissa.
+ GPS löytää satelliitit todella nopeasti, SportsTrackerin käyttö on juhlaa, kun odottelua on maksimissaan muutama sekunti.
+ viraankulutus tämäntyyppiseksi laitteeksi uskomattoman maltillista. Käytän luuria pääasiassa nettialustana, jolla luen uutisia kymmeniä kertoja päivässä, tarkistan mailejani jatkuvasti, jne. Myös GPS:n virrankulutus on esim. N96:een verrattuna erittäin alhainen. Tokihan akku ei kestä normikäytössäni kuin puolitoista vuorokautta, mutta esim. N80:n kanssa jouduinmiettimään aina, että kannattaako mennä nettiin nyt, ettei akku loppuisi ennenkuin saan laturin jostain käyttööni.
+ diggaan tuosta "kallistetusta" näytöstä :-)
+ liitännät: standardi microUSB-liitäntä laturille ja PC-yhteyksille ja 3,5mm kuulokeliitäntä. /me likes.
+ kamera, vaikka en kännykameraa juurikaan tarvi, mutta laatu on silti erittäin, erittäin hyvää.
Ja sitten ne miinukset:
- S60:ssa näkyy sen ikä. Ihan oikeasti, käyttöliittymä on selkeästi suunniteltu muille kuin kosketusnäyttöpuhelimille, joka johtaakin siihen, että käytän luuria paljolti näppis auki.
- tietyt softabugit näin ensimmäisten firmisversioiden kanssa. Tosin tätähän on kaikissa, iPhonen ekat firmisversiot olivat bugisia hirviöitä, N95 oli ensimmäisen puolen vuoden ajan huoltoliikkeiden paras ystävä, jne.
- erilliset skandinäppäimet takaisin, kiitos. Nokia, c'mon.. Toivon, että N97 jää ikäväksi muistoksi historiankirjoihin ainoana Nokian QWERTY-puhelimena, jossa ei ollut erillisiä skandinäppäimiä. Eritäin rasittava puute.
- kosketusnäytön herkkyys -- tai siis sen puute. Välillä näyttöä saa "repiä" että se tekisi mitä käyttäjä haluaa, erittäin iso miinus siitä.
Aika tyhjentävästi paras Windowsiin integroituva SVN-client, jota olen käyttänyt. On tullut mm. AfterDawnin koodauksessa käytettyä vuositolkulla niin lähiverkon kuin VPN-yhteydenkin yli versionhallintaan.
Suosittelen lämpimästi, mikäli versiohallinta Subversionin kautta on teidän firmanne/projektinne juttu ja etsit hyvää, ei-editoriin-integroitua Subversion-clienttia Windowsille.
no ohan se hyvä!
Wanha tulostin (Canon S330 Photo) laukesi lopullisesti tuossa muutama kuukausi takaperin ja tämä tuli hankittua tilalle vajaa kuukausi takaperin.
Oma tulostus on pitkälti kahdentyyppistä: paljon mustavalkoista asiakirjatulostamista ja toisaalta paljon A4-koon valokuvalaadun tulostamista.
Tärkein syy laitteen hankintaan oli luotto Canoniin -- aiempi printteri palveli erittäin hyvin yli 5 vuoden ajan -- ja se, että tulostimessa on erilliset värisäiliöt kullekin värille (ja lisäksi vielä oma "valokuvamustan" säiliö perusmustan lisäksi). Sen kummemmin en laitetta skoutannut. Mutta hankinta on ollut omasta mielestäni näin 4vkon kokemuksen perusteella erittäin, erittäin hyvä.
Jotain plussia ja miinuksia:
+lasertulostin -tyyppinen paperisäiliö ns. peruspaperille laitteen pohjassa, jonne menee suht hurja nippu paperia.
+erillinen paperinsyöttö laitteen päällä (tuossa oleva kuva ei näytä sitä, tuo kansi on kuvassa kiinni), josta syötän A4-kokoiset valokuvapaperit silloin kun valokuvia tulostan.
+nopea. En sammuta koskaan tulostinta, mutta monissa tulostimissa "päällä, mutta lepotilassa"-moodista printtauksen aloittaminen kestää aivan järkyttävän kauan. Tässä ei, vaan tulostusta -- todella isoistakin kuvista -- alkaa tulemaan melkein samantien "Tulosta"-napin painamisesta.
+Hiljainen. Tässä vertailukohtana toki aiempi 5v wanha tulostin, mutta todellakin, erittäin hiljainen alle satasen kotitulostimeksi, IMO.
+Laatu vaikuttaa ainakin omaan silmään erittäin hyvältä, oli sitten glossy- tai mattatulostus. Tosin en ole mikään hifisilmillä varustettu tapaus :-)
+Tukevan ja "hyvän oloinen" kaikenkaikkiaan, ei tule mikään lelu mieleen.
+Paketissa tuli täydet musteet kaikkiin väreihin _SEKÄ_ vielä toinen setti musteita. Aiemmin mitä olen budjettiprinttereitä asennellut tutuille, on mukana ollut puolityhjät "ensimmäiset" musteet eikä mitään muuta.
+Syö ainakin oman mittapuuni mukaan vähän mustetta. Tulostettuna alun toistasataa A4-valokuvatulostetta parhaalla laadulla glossypaperille, kuvat ovat 95% muuta kuin valkoista pintaa ja lisäksi noin sata mv-asiakirjaa ja "asiakirjamusta" näyttää edelleen täyttä tankkia ja väreistä "valokuvamuste" lähes täyttä ja muut värit nekin vielä yli puolenvälin tilannetta.
Ja ne ainoat toistaiseksi keksimäni miinukset:
-Koko. Verrattuna moneen A4-printteriin, laite on iso. Käytännössä samankokoinen kuin A4-tasoskannerilla varustettu ns. monitoimitulostin olisi, eli suht kookas ottaen huomioon, että laite on oikeasti vain tulostin.
-Stand-alone -verkkotulostus puuttuu. Kotona on kolme konetta ja jotenkin aina juuri se kone, jossa tulostin on kiinni, sattuu olemaan sammuksissa. Eli kaipaisin mahdollisuutta kytkeä laitteen "itsenäisenä" verkkoon, pelkän LANipiuhan avulla, ilman USB-johtoja. Mutta toki tiedän, että tuo verkkotulostinominaisuus kuuluu lähinnä bisnestulostimiin. Saan silti rutista sen puutteesta ;-)
Vaihdoin 5v palvelleen Belkinin UPSin tähän vajaa vuosi takaperin. Belkinin laitteestakaan ei ollut mitään valittamista, vanhentuneen akun vaihto olisi vain tullut lähes samanhintaiseksi kuin uuden osto -- ja toisaalta halusin PC-virtaliitinten tilalle ihan "oikeat" Schuko-pistorasiat.
Mutta itse asiaan, laite on jämäkkä, hyväntuntuinen ja ennenkaikkea toimii kuten pitääkin. UPSin perässä roikkuu 1 PC, 2 monitoria, Zyxelin ADSL/WLAN/LAN-reititin ja sekalainen määrä muuta kamaa ja toistaiseksi kaikki sähkökatkot ovat menneet kuten pitääkin -- laitteet ovat jatkaneen hurinaansa kunnes sähköt ovat tulleet takaisin.
Erittäin hyvä ostos. Ja asia, mihin kiinnitin jo edellisen UPSini kanssa huomiota on se, että UPSin käyttö tuntuu pidentävän sähkölaitteiden elinikää ihan ilman sähkökatkojakin, eli usein wanhemmissa asunnoissa sähkönjännite vaihtelee jatkuvasti jossain 210-240Vvälillä ja UPSi tasaa tuon jännitteen "tasalaatuiseksi".
Summary: Hyvä laite. Ja UPS pitäisi kuulua nykyisin jokaisen PC:n perusvarustukseen.
Ei mikään himopelaajan tai erikoisnappeihin tottuneen käyttäjän näppis, mutta Keytronicin ns. variable force (eli eri näppäimet vaativat sijainnistaan riippuen eri määrän voimaa) on siihen totuttua aivan uskomattoman loistava ominaisuus.
Nykyinen KT2001 on nyt ollut käytössä "vasta" 6 vuotta, edellinen päätyi näppisten hautausmaalle 5v palveltuaan kun päälle kaatui 3dl kahvia. Sitä ennen se oli pätkimättä kestänyt tiputtelut, leivänmurut, useamman litran olutta pieninä annoksina, jne.
Kolme konetta käytössä, olen jokaiseen hankkinut KT2001:n. Vähän hankala näppis löytää nykyisin kaupoista, mutta suosittelen kokeilemaan jos hyvä kirjoitustuntuma on se mitä haet (ohjelmoitavien nappien, jne hifistelyn sijaan).
Viikon verran käyttökokemusta Euroopasta ja pakko sanoa, että laite oli varsin hyvä -- navigointiohjeet olivat selkeät, näyttöä/karttaa pystyi käyttämään myös kirkkaassa päivänvalossa, kosketusnäyttö oli toimiva ratkaisu ja menut olivat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta selkeät.
Plussat:
+selkeä ja iso näyttö, näkyy hyvin myös kirkkaassa päivänvalossa
+toimiva kosketusnäyttö
+satelliittit löytyivät hyvin (kts. myös miinukset)
+hyvät ja selkeät ääniopasteet
+selkeä 3d-kartta
+hyvä reittiautomatisointi
Negat:
-laivasta, parkkihallista, jne satelliittien katvealueelta ulostultaessa siten, että laite oli valmiiksi päällä, kesti satelliittien löytyminen tuhottoman kauan (4-10 minuuttia), joka esim. laivasta ulostultaessa uudessa paikassa pakotti käytännössä vetämään auton sivuun parkkipaikalle, kunnes satelliitit löytyivät. Sitten kun satelliittit löytyivät, ne eivät kyllä katoa esim. talojen katveessa.
-kosketusnäyttö "perus"-navigointitilassa oli hieman turhauttava iPod touchiin/iPhoneen tottuneille, kun karttanäkymä suorastaan huusi sitä, että sitä olisi voinut liikutella sormilla -- sormillä käpälöinti sen sijaan vei menuun. Erillisen, menun takaa löytyvän karttanäkymän kautta toki em. feature toimi, mutta paha miinus silti käyttöliittymässä.
-pari kertaa menujen logiikka aiheutti hieman harmaita hiuksia, mutta tuohon tottui aika nopeasti.
Summaryna, ihan hyvä vehje, ehdottomasti hintansa arvoinen Euroopan reissulle tms kunnon karttapaketilla varustettuna.
Yhden (!!) päivän testauksen jälkeen, hintaansa nähden mainio laite, mutta miinukset näistä jutuista:
-teräväpiirto DivX / XviD ei toistu ollenkaan, eli ei edes SD:nä
-tekstityksissä tuntuu pitkissä pätkissä jäävän alin rivi pois näkyvistä
-kaukosäädin on aivan lelu
-jostain ihmesyystä vehje ei lähetä laajakuvasignaalia TV:lle, eli televisiosta joutuu muuttamaan kuvasuhteen "käsin" oikeaksi
Mutta 59e vehkeeksi plussat painavat ainakin toistaiseksi enemmän kupissa.
EDIT: Näin useampi kuukausi tuotteen oston jälkeen on pakko hieman kasvattaa miinuslistaa ja tipauttaa alkuperäistä arviota (neljä tähteä) alaspäin:
-DVDR-levyiltä toistettaessa DivX:t eivät toimi pätkimättä mitenkään, vaikka käytössä on Verbatimin levyjä
-vanhemmilta (==hitaammilta) muistitikuilta ja muistikorteilta leffojen katsominen pätkii aivan järkyttävän paljon
Käytännössä DivX-toisto pitää tehdä USBiin kytketyltä ulkoiselta kovalevyltä, että se toimisi kunnolla.
Vanhempani hankkivat itselleen tämän soittimen korvaamaan wanhan VHS-nauhurin ja pakko sanoa, että yhden viikonlopun testailun jälkeen olen oikein vakuuttunut. Vehje toisti VHS-kasetit hyvällä laadulla ja lisäksi vakuutti siinä, että pari "kranttua" DVD-R -levyä toistui myös oikein. Lisäksi lisäbonuksena DVDR:lle poltetut XviDit toistuivat täydellisen mallikkaasti, tekstien kera.
Vielä kun satasen vehkeessä on progressiivinen videoulostulo, ei oikeastaan jää kaipaamaan kuin digiviritintä (mutta onko yhdessäkään VHS-nauhurissa digiviritintä?) ja HDMI-ulostuloa. Mutta näitä lienee turha kuitenkaan mistään DVD/VCR-combosta edes hakea.
Summaryna, jos etsit VHS-nauhurille korvaajaa, tarkoituksena lähinnä katsella videokaseteita, mutta haluat myös DVD-toiston samaan pakettiin, tässä on erittäin suositeltava vehje.
Olen joutunut käyttämään näyttöä valitettavasti VGA-liitännän läpi (läppäristä puuttuu DVI), joten värien tasapaino ja terävyys ovat asioita joita en voi luotettavasti arvioida, mutta muuten näyttö on näin reilun kuukauden käytön jälkeen tuntunut erittäin hyvältä. Fyysistä säätövaraa eri suuntiin on reilusti, näytön saa hyvin pitkälti kallistettua ja käännettyä juuri sellaiseen asentoon kuin haluaa.
Valovuotoa en ole havainnut edes reunoilta, valikot ovat suht loogiset ja kaikki tarpeelliset asetukset tuntuvat löytyvän. Näyttö on ollut puhtaasti työ-/desktop-käytössä, joten peleihin tai elokuviin sopivuudesta en voi sanoa mitään.
Mutta jos isoa näyttöä työkäyttöön haet, tässä erittäin hyvä, edullinen valinta.
Testaillut kyseistä soitinta nyt muutaman päivän ajan ja yleisvaikutelma on positiivinen. Laite on oikeasti ihan naurettavan pieni -- siis oikeasti kadulta löytyvän vähän isomman kiven kokoinen ja silti vehkeestä löytyy suht hyvä näyttö.
Plussat:
+koko, ihan käsittämättömän kompakti
+laite näkyy suoraan ulkoisena USB-muistina
+vakio mini-USB -liitin suoraan kyljessä, eli digikameran, jne johdot käyvät sellaisenaan
+vähän nappeja ja ne joita löytyy, ovat loogisia
+standardikuulokeliitin
+näyttö, koostaan huolimatta selkeä ja erottuva (sininen teksti mustalla taustalla)
+radio
Miinukset:
-hieman muovisen oloinen, tiedättehän sellainen "muovisen nitisevä"?
-levyjen/kappaleiden selaus näytöltä täysin käsittämättömästi piilotettu "Other"-valikon taakse
-ei erillistä laturia mukana, lataus usb-liitännän kautta, joten matkalla ilman tietokonetta vähän hankala (ongelma toki ratkeaa esim. ostamalla standardin usb-laturin)
Mutta kokonaisuutena oikein tyytyväinen laiteeseen -- vertailupohjaa tarjoaa kotoa löytyvä 1st gen Nano ja iPod touch.
Aivan käsittämättömän hauska laite käyttää -- käyttöliittymä kaikkine pienine kikkoineen tekee touchin käytöstä erittäin hauskaa. Toimii loistavasti YouTube-klippien katseluun (johon laitteessa on siis oma, touchia ja iPhonea varten kehitetty käyttöliittymä), WWW-selailussa, jne. Hakkaa kaikki aiemmin käyttämäni PDA-laitteet ja "surffilaudat" mennen tullen käytön helppoudessa ja käytettävyydessä.
Ainoat negat tulevat oikeastaan sisäisen kaiuttimen puutteesta ja kännykkäverkkojen tuen puutteesta -- nämähän löytyvät toki sitten laitteen isoveljestä iPhonesta, joka kyllä touchin perusteella meni ostoslistalle, olkoonkin, että voi teknisesti olla heikompi esitys kuin Nokian luurit.
Ainiin, MP3-soittimena laite on "ok", mutta jos ihan puhtaasti musiikkisoitinta etsit, suosittelen ennemmin clickwheeliin perustuvia iPodeja -- touchin ongelma musiikkisoittimena on se, että sitä ei voi käyttää "näppituntumalta" taskun pohjalla, kuten muita iPodeja voi.
Teknoleluista pitäville pakkohankinta, etenkin jos budjetti ei veny iPhoneen (joka on siis identtinen touchin kanssa, erona se, että iPhonesta löytyy puhelinominaisuudet, kaiutin ja kamera).
Erittäin hyvä älyluuri ihmisille, jotka käyttävät puhelintaan erittäin paljon sähköpostien lukuun ja verkkosivujen selaamiseen. Todella iso plus julmetun tarkasta näytöstä (2x parempi resoluutio kuin esim. N95:ssa joka on muutoin aikalailla "N80 steroideilla"), jonka kansaa selaimen käyttö on todella juhlaa, kun sivuista iso kaistale mahtuu ruudulle sen kummemmin zoomailematta.
Ainoat nagit koko puhelimessa omasta mielestäni ovat sen lievähkö paksuus ja kameran linssinsuojuksen puute. Isosorminen tuttuni valitteli hieman ylimpien numeronäppäinten käyttöä, mutta tällaisena pienisormisena kaverina tuota ongelmaa ei ole tullut itsellä vastaan :-)
QWERTY-näppistä lukuunottamatta aikalailla täydellinen toimiston korvike, jollaisena se omassa käytössä on ollutkin (käytän luurin datayhteyksiä noin 10:1 suhteella enemmän kuin puheominaisuuksia).
Todella loistava näyttö kuvanlaadultaan, ei mitään ongelmia, ei vaalenevia kohtia eikä kuolleita pikseleitä nyt 18kk käytön jälkeenkään. Ei ehkä pelikäyttöön sopiva vasteaikojensa puolesta, mutta enpä koneellani pelaakaan.
Pivotin puute on itselleni se ainoa miinus.
(arvostelu on kirjoitettu jollain muulla kielellä)
Erittäin loistava laite, josta ei ole sanottavaa kuin yksi miinus, eli se, että huolimatta säännöllisistä firmware-päivityksistä, ei laite toimi Canal Digitalin käyttämän MediaHighway EPG-datan kanssa yhteen, eli EPG-data näkyy ainoastaan kanavanipulle, jossa MediaHighway-data siirretään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suurimmalle osalle kanavista näkyy ainoastaan nyt/seuraavaksi -ohjelmatiedot.
Muuten mainio vehje, sallii esim. kahden kanavan tallennuksen kolmatta katsellessa, jne. Kovalevy on vapaasti vaihdettavissa (takuu tosin raukeaa..) isompaan.
(arvostelu on kirjoitettu jollain muulla kielellä)
(arvostelu on kirjoitettu jollain muulla kielellä)
(arvostelu on kirjoitettu jollain muulla kielellä)
(arvostelu on kirjoitettu jollain muulla kielellä)
(arvostelu on kirjoitettu jollain muulla kielellä)