Sain kunnian testata vaaleanpunaista Lumia 800:sta noin viikon ajan varsinaisen työpuhelimeni ollessa huollossa. Tänä aikana ehdin tykästyä tähän pieneen, ensimmäisen aallon Lumiaan.
Heti alkuun pitää kiittää MS:ää ja Nokiaa päivitysten tuomisesta WP7-sarjaan. Saamani puhelin oli vielä 7.0-sarjaa, mutta päivitettyäni version 7.8:aan, aukeni kännykän koko potentiaali käyttöön. Pääosin tämä johtui kotinäkymän alan paremmasta hyödyntämisestä ja laajemmasta "tiilien" kokovalikoimasta.
Sovelluksistakaan ei joutunut kovin paljoa tinkimään, sillä varsin harva käyttämäni sovellus oli ainoastaan WP8-alustalle.
Lumia 800:sen paras ominaisuus on ehdottomasti hieman sivuja kohti kaareutuva näyttö, jonka mustan tasot ovat jotain erityistä. Puhelinta voi käyttää jopa kirkkaassa auringonvalossa. Resoluutio ei ole kummoinen ja näytön koko on varsin pieni, mutta vastapainoksi kännykän käyttäminen yhdellä kädellä on todella helppoa.
Näytön lisäksi myös runko oli (väristään huolimatta) miellyttävä ja jämäkkä. USB-portin magneetilla lukittava luukku oli yksinkertainen, mutta näppärä keksintö.
Yksiytiminen prosessori ei ole kovin tehokas, mutta toisaalta tämä säästää hieman akkua, eikä WP:n sulava käyttäminen vaadi paljoa. Sulavuus kärsii hieman oikeastaan vain silloin kun avaa sovelluksia, jolloin ero esim. Lumia 820:seen käy selväksi.
Muistin määrä on pienimuotoinen kompastuskivi ja varsin usein taustalla ajettavaksi tarkoitettu sovellus käynnistyi kokonaan uudestaan toisesta sovelluksesta palattaessa.
Kamera on toimiva ja tuottaa päteviä kuvia. Ihmeitä ei kuitenkaan kannata odottaa. Päivitysten myötä kuvien Skydriveen lataamisen mahdollisuus oli tervetullut lisäys.
Nokian kartat ovat myös Lumia 7.x-sarjassa mahtavat. Here-brändäystä ei ole tulossa, mutta onneksi vanha sovellus on toimiva.
Puhelin on nykyhinnassaan mainio valinta henkilölle, joka haluaa hyvän peruspuhelimen, joka on tarvittaessa hyödynnettävissä monipuolisesti ladattavilla sovelluksilla.
Käyttäjän 'Pitkakoski' kirjoittamat arviot
Nokia Lumia 820 korvasi työkäytössäni vanhan E7:n. Vaikka E7:n näppäimistöä arvostinkin, on 820:nen vakuuttanut minut. Olenpa jopa harkinnut tätä mallia korvaamaan oman, vanhentuvan puhelimeni.
Lumia 820 noudattelee Nokian lanseeraamaa uutta muotoilulinjaa, vaikka takakansi onkin irrotettavissa ja tilalle vaihdettavissa vaikkapa langattoman latauksen mahdollistava tai tavallista kestävämpi kansi. Pidän tästä mahdollisuudesta lisätä langaton lataus jälkikäteen pelkällä kuorella. Kuori ei irrotettavuudestaan huolimatta natise, vaan napsahtaa tiukasti paikoilleen.
Näyttö on minusta juurikin passelin kokoinen, vaikka resoluutio ei erityisen suuri olekaan. WP:n kanssa tämä ei ole onneksi ongelma, vaan käytettävyys on kohdillaan. Mustan syvyys on mahtava ja näyttöä katselee mielellään, myös auringonvalossa.
820:ssa riittää vääntöä, sillä prosessorina on sama 1,5GHz:n tuplaydin kuin isoveljessään Lumia 920:ssa. WP ei itsessään tehoja tunnu paljon vaativan ja sovellus kuin sovellus tuntuu käynnistyvän sulavasti.
Käyttömuistia on gigatavun verran ja WP:n tapauksessa se tuntuu olevan parahultainen määrä. Onneksi Androidin speksikilpa ei ole ainakaan vielä tarttunut WP-maailmaan. Sovellukset tuntuvat paremmin pysyvän käynnissä taustalla, eikä Lumia 800:ssa kokemiani sovellusten uudelleen lataamisia tapahdu läheskään niin usein. Muistikortti kannattaa hankkia kuvia ja musiikkia varten. Kamera on hyvää perustasoa ja sillä ottaa mielellään kuvia.
Akku on vaihdettavissa, mutta jostain syystä kapasiteetti on vain 1650 mAh. Hiljattain lanseeratussa Lumia 720:ssakin on 2000 mAh:n akku. Työpuhelimena akku ehdottomasti ladattava kerran päivässä, sillä jatkuvasti valuvat sähköpostit vievät osansa.
Nokian omat sovellukset ovat erinomaisia ja näiden kruununa loistavat Nokian kartta- ja navigointisovellukset. Mielestäni kyseessä ovat toistaiseksi parhaimmat kännyköissä nähdyt navigointisovellukset. WP:n näppäimistö ansaitsee myös kunniamaininnan. Sovellukset ovat mielestäni muutenkin todella tyylikkään näköisiä.
WP jakaa käyttöjärjestelmänä mielipiteitä, mutta itse olen kokenut se vakaana ja tasalaatuisena ympäristönä. Kokemus eri puhelimien välillä on hyvinkin yhtenäinen. Vaikka Androidin onkin mukava härvätä, on sekalaisten käyttöliittymien jälkeen WP suorastaan ilahduttavan rauhoittava kokemus. Käyttöliittymässä on paljon omaa ja tähän pääsee myös tottumaton käyttäjä suht nopeasti sisään. Sovellusvalikoima ei ole yhtä laaja kuin iOS:llä ja Androdilla, mutta toisaalta jälkimmäisten valikoimaan mahtuu paljon turhaa tauhkaa. WP tulee kyllä kirimään Androidin ja iOS:n vuosien etumatkaa hiljalleen kiinni. Muutamaa sovellusta kaipaan itse, eikä näihin auta vastaavan korvikkeen löytyminen, sillä saman datan operointi alustojen välillä kärsii.
Hinta on tullut lanseerauksen jälkeen hieman alaspäin ja hinnan ja laadun suhde alkaa olla varsin mainio. Pienin puuttein Lumia 820 onkin vakuuttava laite Lumia 920:n varjossa.
Nexus-sarja on Googlen näkemys täydellisestä Android-kokemuksesta ilman turhia kuorrutuksia. Ilman laitevalmistajien omaan käyttöliittymään sovittamisia Androidin päivitykset ovatkin saapuneet nopeasti. Käyttöliittymä on Holo-ideologian mukaisesti pelkistetty ja omasta mielestäni tähän mennessä toimivin Android.
Nexus 7:n runko on kumimaista ainetta, joka tarjoaa mukavan otteen laitteesta. Lisäksi prosessorin tuottama lämpö jakautuu mukavan pehmeästi. Reunoja kiertää metallinen kehys. Näppäimet (virta & äänenvoimakkuuden keinunäppäin) jäävät edestä katsoattaessa piiloon, mutta ne ovat selkeästi koholla ja niiden paikat oppii nopeasti. Vastakkaisen sivun telakkaliitäntä on osaltani vielä kokeilematta saatavuusongelmien vuoksi.
Nexus 7:n näyttö on hyvä. Resoluutio on 7” näyttöön sopiva, vaikka ajoittain kaipaa hieman parempaa resoluutiota verkkosivujen selaamiseen.
Bittien murskaamisesta vastaava NVIDIAn Tegra 3 yrittää neljän 1,2 GHz:n ytimellään vastata sulavasta käyttökokemuksesta. Pääsääntöisesti tämä onnistuukin, mutta ajoittain laite yskähtelee. Androidin versio 4.2.2 auttoi paljon, mutta erityisesti padin herättäminen lukitusnäytölle on edelleen ajoittain tahmeaa.
Laitteessa on ainoastaan etukamera, jolla saa hyvissäkin valaistusolosuhteissa vain välttäviä kuvia, mutta joka onkin tarkoitettu selkeästi videopuheluihin. Kamerasovellusta ei oletuksena ole, mutta Play Storesta voi ladata sovelluksen avaamaan toiminnallisuuden (esim. Nexus 7 Camera Starter).
Käyttöajat ovat todella mainiot ja käytöstä riippuen latauksen voi jättää tehtäväksi parin päivän välein.
Tuunaajille ja propellihatuille Nexus 7 on miellyttävä laite. Androidin voi halutessaan vaihtaa toiseen jakeluun ja tarvittaessa alkuperäisen Androidin version saa ladattua palattua alkuperäiseen tilaan. Tavallisellekaan käyttäjälle tuskin löytyy Nexus 7:aa napakampaa pakettia Android-tablettien maailmasta.
EDIT: Amazonin paketti kolahti eilen postilaatikkoon ja toi mukanaan telakan Nexus 7:lle. Napakassa jalustassa on micro-USB-liitännän lisäksi 3,5 mm:n ääniliitäntä, joten telakkaa voi käyttää kaiuttimien kanssa pienenä mediakeskuksena. Nexus 7 osaa liitettäessä ehdottaa käyttöä mediatoistossa. Lataaminen on nyt helppoa ja kätevää ja nyt padi on myös yöpöytäni herätyskellona.
Samsung Galaxy S, muovinen vanha sotaratsuni, jaksaa edelleen lönkyttää. Pieniä ongelmia on ilmaantunut, eikä laitekaan ei ole aivan alkuperäisessä kuosissaan, vaan käyttöjärjestelmää ja akkua on tullut vaihdettua. Kytkykaupalla puhelin irtosi 360 €:n hintaan, eli vuosien kuluessa on hinnan ja laadun suhde asettunut todella hyvin kohdilleen.
Makuasioista voi kiistellä ilman mainittavaa lopputulosta, mutta puhelimen paino on pysynyt muoviosien ansiosta kurissa. Noin kolmen vuoden käytön jälkeen puhelimen rakenne ei ole kärsinyt, eikä natinoita tunnu tai kuulu. Jopa micro-USB-portin luukku on epäilyistäni huolimatta toiminut moitteetta.
Kännykän "rauta" on vuosien kuluessa kärsinyt lievän inflaation.
Näytön 4” koko on mainio yhdellä kädellä käytettäväksi ja resoluutiokin on riittävä vähintäänkin mobiilisivuilla surffailuun.
Prosessori on yhdestä 1 GHZ:n ytimestään huolimatta napakasti. Useamman sovelluksen puristuksessa lisäytimen tarve ja nykyisin pienehkö 512 Mt:n muisti käyvät ajoittain tuskallisen selväksi. Kahdeksan gigatavun sisäisen muistin vuoksi microSD-muistikorttipaikka on ollut tarpeen.
Kamera on kohtuullinen, jos kuvia ottaa hyvässä valaistuksessa. Vähänkin hämärämmässä tulee ikävä salamaa, erityisesti liikkuvia kohteita kuvattaessa.
1500 mAh:n akku on suht’ riittävä yhden päivän peruskäyttöön ja puhelimen pitkän käyttöiän vuoksi onneksi myös vaihdettava.
Alustana Android näytti voimansa, kun lopulta oli myönnettävä Samsungin hylänneen ajatuksen päivittää alkuperäinen SGS ICS-aikaan. Pienellä väsäämisellä saa kehittyneemmän käyttöliittymän lisäksi käyttöönsä enemmän sovelluksia.
Samsungin oletussovellusten hyödyllisyys riippuu täysin käyttötottumuksista. Itselläni jäivät vähälle käytölle.
Samsung Galaxy S on edelleen käyttökelpoinen puhelin, jos tiedostaa puhelimen rajoitukset tehon ja muistin suhteen.